طراحی سایت

قالب وبلاگ

مرداد 94 - ستاره آسمان
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

طراحی سایت


ستاره آسمان
چاوەکانم داخست تا کە چاوی خومارت نەبینم لە نەکاو دڵم گووتی خۆ ئەمن ھەستی دەکەم و دەیبینم
نوشته شده در تاریخ یکشنبه 94/5/25 توسط gharib
نویسنده: غریبه رحیمی
در تقویم کشور روزهای خاصی را به مناسبت‌های ملی و مذهبی نامگذاری کرده‌اند؛ روزهایی که نشان از مقام و منزلت آن در فرهنگ مردم ایران زمین دارد...

  در تقویم کشور روزهای خاصی را به مناسبت‌های ملی و مذهبی نامگذاری کرده‌اند؛ روزهایی که نشان از مقام و منزلت آن در فرهنگ مردم ایران زمین دارد. امروز سالروز ولادت حضرت معصومه(س)، از فرزندان بزرگوار حضرت امام موسی بن جعفر(ع) است که با عنوان« روز دختر» نامگذاری شده است؛ روزی که در آن از مقام شامخ دختران تجلیل می‌شود.
امروزه دختران در جامعه ما دغدغه‌ها زیادی از مشکلات اقتصادی گرفته تا مشکلات فرهنگی دارند که تعدادی از این مشکلات، نشأت گرفته از رفتار فرد و بخشی نیز نشأت گرفته از اجتماع و شرایط اجتماعی است.
دختران نوجوان و جوان با توجه به سن، تجربه، تحصیلات و جایگاه اجتماعی، اقتصادی و وضع فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی خانواده، شهری و روستایی بودن و شبکه حمایتی و مسائل مختلف، دغدغه‌های مختلفی دارند. به بهانه روز دختر سری به میان دختران زدیم و مشکلات آنان را جویا شدیم.

مشکل تجرد گرایی
یک دختر سنندجی در گفت‌وگو با همشهری اظهار می‌کند: امروزه میزان تجردگرایی و زندگی‌های تک نفری درمیان دختران جامعه ما به دلایلی از جمله فرار ازمسئولیت، مشکلات مالی و آموزش ناصحیح افرایش یافته است. «مریم طهماسبی» که دانشجوی کارشناسی ارشد در یکی از مراکز علمی استان است، ادامه می‌دهد: اصولاً انسان‌ها به‌عنوان موجوداتی اجتماعی، نیازمند زیستن در کنار یکدیگرند و افرادی که به صورت مجرد زندگی می‌کنند، بیشتر درگیر مشکلات روحی و روانی ناشی از تنهایی و تجردگرایی می‌شوند. وی اظهار می‌کند: هدفمندی این افراد در زندگی و همچنین علاقه مندی‌های آنان دچار چالش می‌شود. بنابراین چنین جوانانی نسبت به دیگران بیشتر مستعد انواع اختلال‌های روانپزشکی مانند افسردگی، کسالت و اضطراب هستند. این موضوع درحالی است که در کردستان که از قدیم برای خانه و خانواده احترام ویژه ای قائل بوده‌اند، شاهدیم که تجردگرایی دختران درحال افزایش است.
این دختر سنندجی با تبریک روز دختر به همه دختران به‌ویژه دختران سنندجی می‌افزاید: روز دختر فرصت خوبی است که مشکلات دختران را مطرح کنیم و برای آنها راهکارهای مناسبی ارائه دهیم.
طهماسبی که بیشتر مشکلات را در حوزه چالش‌های اقتصادی می‌داند، اظهارمی‌کند: در جامعه‌ای که بیشتر شهروندان فقط به  مسائل اقتصادی خانواده خود فکر می‌کنند، موضوع‌های عاطفی در حاشیه قرار می‌گیرد و همین موضوع سبب تضعیف حقوق شهروندی افراد جامعه می‌شود.

حقوق شهروندی رعایت نمی‌شود
یکی دیگر از دختران سنندجی نیز با تبریک فرار رسیدن روز دختر اظهار می‌کند: در جامعه ما به طورکلی حقوق شهروندی کمتر رعایت می‌شود و در این میان، قشر بزرگی از جامعه که دختران هستند نیز از این قضیه جدا نیستند.
«عاطفه سلامتی» با اشاره به مشکلات موجود ادامه می‌دهد: یکی از مشکلات اساسی که امروز دختران ما و خانواده‌ها با آن درگیرند و شاید بتوان آن را در برخی مناطق و طبقات یک معضل دانست، موضوع ازدواج است. وی عنوان می‌کند: ناآگاهی برخی از جوانان و خانواده‌های آنان به موضوع‌ها و جزئیات دخیل در امر ازدواج، ترویج سنت‌ها و آداب غیرمعقول و‌گاه خلاف شرع، مشکلات اقتصادی و اجتماعی، نبود توجه کافی به نهاد خانواده و موضوع رشد صحیح و منطقی جمعیت و عواملی از این دست، روز به روز ازدواج جوانان را با مشکلات بیشتری مواجه می‌کند تا جایی که برخی از جوانان و خانواده‌های آنان ترجیح می‌دهند با به تأخیرانداختن ازدواج یا تصمیم به ازدواج نکردن، از مواجهه با این مشکلات خودداری کنند.
سلامتی می‌افزاید: بالا رفتن سن ازدواج در دختران می‌تواند زمینه‌ساز بسیاری از مشکلات برای آنان باشد و امیدواریم این مشکل که اکنون نه تنها شهر ما، بلکه تمام کشور را فرا گرفته است، سریع‌تر رفع شود.

مسئولان تصمیم‌های سازنده بگیرند
یکی دیگر از دختران جوان سنندجی اظهار می‌کند: نامگذاری و اختصاص روزی به دختران جای قدردانی دارد، اما توجه مسئولان باید بر گرفتن تصمیم‌های سازنده برای دختران نوجوان و جوان و راهنمایی آنها متمرکز شود که مادران آینده و هسته مرکزی خانواده هستند. «فریبا کوثر زاده» ادامه می‌دهد: نامگذاری یک روز بدون حرکت واقعی برای اصلاح و تقویت ساختارهای فرهنگی و جامعه‌شناختی متناسب با مدرنیته و تکنولوژی و تغییر سلایق ناشی از آن، احتمالاً بیشتر درحد حرف است، نه عمل. بنابراین فایده‌ای ندارد. وی تصریح می‌کند: در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که رفتارهای سنتی هنوز زنده است؛ رفتارهایی که به این سادگی‌ها تغییر نمی‌کند. البته فرهنگ ما بسیار غنی است، اما در پاره‌ای از موارد از جمله حضور زنان در اجتماع مشکلاتی وجود دارد که باید در این زمینه نیز فعالیت‌هایی انجام شود.
این جوان سنندجی با اشاره به نحوه برخورد خانواده‌ها در امور دختران و جوانان می‌افزاید: امروز برخی جوانان به اسباب بازی پدر و مادرها تبدیل شده‌اند و این مشکل امروز به معضل تبدیل شده است و بسیاری از آسیب‌های اجتماعی از این نوع رفتار سرچشمه می‌گیرد. وی اضافه می‌کند: روز دختر، روزی است که دختران باید به فرهنگ و اصالت خود احترام بگذارند و سعی کنند مغلوب فرهنگ غرب نشوند.

درگیری سنت و مدرنیته
یکی دیگر از دختران سنندجی نیز اظهار می‌کند: بعضی از دختران امروزی درگیر تناقض‌های میان سنت و مدرنیته هستند. دختران جامعه ما امروزه آگاه هستند و نیازهایشان را می‌شناسند و می‌خواهند به امکانات رفاهی بیشتری دست یابند.
«آزاده بنی اردلان» ادامه می‌دهد: این دختران خواستار آن هستند که استقلال مالی داشته و توانمند باشند تا سالم تر زندگی کنند. دختران امروزی تحصیلات دانشگاهی وهمچنین آگاهی‌های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی دارند.
وی اظهار می‌کند: این سطح از آگاهی نیازهای بیشتری را برای دختران ایجاد می‌کند که با واقعیت جامعه در تضاد است و‌گاه دختران مورد حمایت‌های مادی، شغلی، اقتصادی و بیمه‌های مناسب قرار نمی‌گیرند.
بنی اردلان ادامه می‌دهد: در واقع مشکلات فعلی که در جامعه با آن روبه‌رو هستیم از همین تضادهایی که وجود دارد حاصل می‌شود. پیامدهای تضادهای اجتماعی و نبود امکانات اجتماعی و حمایتی مسئولان سبب ایجاد مشکلات جامعه می‌شود.
وی اضافه می‌کند: از آنجا که در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که زنان نیمی از جمعیت را تشکیل داده‌اند و نقش‌های تربیتی زیادی دارند، پس مشکلات و کمبود امکانات، سبب افزایش رفتارهای بیمارگونه در جوامع می‌شود. حاصل این رفتارها نیز تهدید خانواده، افزایش فقر و تبعیض جنسیتی، بی‌بند و باری و نبود امنیت و درنتیجه، مصرفی شدن بیشتر زنان و جامعه می‌شود.

دختران باحیا؛ مایه افتخار جامعه
نماینده ولی‌فقیه در کردستان با اشاره به گرامیداشت سالروز ولادت باسعادت حضرت معصومه(س) و روز دختر اظهار می‌کند: دختران باید مواظب رفتارهای خود باشند و برای جامعه و خانواده خود، افتخار و سربلندی بیافرینند، چراکه دختران باحیا، مایه افتخار خانواده و جامعه خود هستند.
حجت‌الاسلام والمسلمین «سید محمد حسینی‌شاهرودی» با بیان اینکه انسان باید پاک و باخدا باشد، می‌افزاید: خدمت‌رسانی به مردم و موثر بودن در جامعه نیز موضوعی است که دختران جامعه ما با حضور در صحنه‌ها و تلاش برای رشد و ترقی فرهنگی خود و جامعه، می‌توانند افراد موثری برای جامعه باشند.
وی عنوان می‌کند: آزمایش‌ها و سختی‌های زیادی برسر راه زندگی هر‌انسانی وجود دارد، اما آنچه می‌تواند تحمل سختی‌ها و پیروزی در آزمایش‌های زندگی را آسان کند، صبر است. نماینده ولی‌فقیه در کردستان اظهار می‌کند: امروز افرادی که افتخارآفرینان این مرز و بوم شده‌اند، در دامان دختران دیروز و مادران امروز پرورش یافته‌اند. حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی‌شاهرودی با بیان اینکه بسیاری از جوانان ما در طول دفاع مقدس و جنگ تحمیلی جان خود را از دست دادند و شهید شدند، می‌گوید: ثمره خون این عزیزان، آرامش و امنیتی است که امروز جامعه ما به‌ویژه دختران مشاهده می‌کنند. وی تصریح می‌کند: باید قدر این فرصت‌ها را دانست و برای رشد و اعتلای خود و جامعه دینی و اسلامی‌، بیش از پیش تلاش کرد. حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی‌شاهرودی همچنین با اشاره به پیشرفت‌های ایران در زمینه‌های مختلف به‌ویژه در عرصه علمی می‌افزاید: رشد علمی ایران در سال گذشته 11 برابر متوسط دنیا بوده و این از افتخاراتی است که ازسوی جوانان این مرز و بوم کسب شده است.
نماینده ولی‌فقیه در کردستان همچنین پاکدامنی، ایمان، تدین و تقوا را لازمه تعالی و ترقی می‌داند و خواستار توجه به این مهم ازسوی دختران می‌شود.



نویسنده: غریبه رحیمی 
امروزه در سنندج تفریح‌های دوستانه برخی جوانان با دود قلیان عجین شده است و درچند سال اخیر مصرف قلیان به صورت فزاینده ای در کردستان و به‌ویژه سنندج افزایش یافته است...
امروزه در سنندج تفریح‌های دوستانه برخی جوانان با دود قلیان عجین شده است و درچند سال اخیر مصرف قلیان به صورت فزاینده ای در کردستان و به‌ویژه سنندج افزایش یافته است. در گوشه و کنار این شهر علاوه بر وجود قلیانسراهایی که با نبود مدیریت مسئولان روز به روز بر تعداد آنها افزوده می‌شود، شاهد پهن کردن بساط افرادی هستیم که در کابین عقب وانت‌شان درمکان‌های عمومی و مراکز این شهر مانند میدان گاز و آبیدر به‌عنوان شغل، به عرضه قلیان می‌پردازند.
 اگر روزهای تعطیل گذری به مکان‌های تفریحی سنندج داشته باشیم، می‌بینیم که جمعی از دوستان گرد قلیانی نشسته‌اند و شیلنگ آن را دست به دست می‌چرخانند.

ساختار شکنی در جامعه
کشیدن قلیان دیگر سن و جنس نمی‌شناسد و همه رده‌های سنی را می‌توان دراین حلقه‌های دوستانه دید. دختر یا پسر بودن هم فرقی نمی‌کند و می‌توان پشت فرمان خودرو، در پارک‌ها و اماکن عمومی هرکسی را درحال قلیان‌کشیدن مشاهده کرد؛ گویی قبح این موضوع شکسته است.
درچند سال اخیر با تبلیغات گسترده سعی شده است از قبح قلیان کاسته شود. تولیدکنندگان مواد دخانی نیز از این فرصت‌ها استفاده می‌کنند و با بیان اینکه کشیدن قلیان، تفریحی سالم درمیان خانواده‌هاست، جوانان را به مصرف این ماده دخانی ترغیب می‌کنند.
 امروزه مصرف دسته جمعی قلیان در میان جوانان نگرانی‌های زیادی را به وجود آورده است، زیرا عده ای از آنها به بهانه تفریح در دشت و صحرا بساط قلیان را فراهم کرده‌اند و تفریحی مصرف کردن آن را نیز دلیل بر اعتیاد نمی‌دانند، اما واقعیت این است که همین مصرف‌های تفننی زمینه‌ساز اعتیاد می‌شود.

افزایش قلیانسراها
 یک جوان 22 ساله در گفت‌وگو با همشهری اظهار می‌کند: متأسفانه بیشتر متقاضیان قلیان در کردستان از قشر جوان و تحصیلکرده جامعه هستند و هر روز نیز بر تعداد آنها افزوده می‌شود. «سام وفایی نژاد» ادامه می‌دهد: برخی از بانوان کردستانی نیز با دیدن این قلیان‌های رنگارنگ به مصرف آن وسوسه شده‌اند و اگر این روند ادامه یابد، سلامت زنان به‌عنوان نیمی از جمعیت این استان به خطر می‌افتد.
وی با اشاره به تغییرات فرهنگی در استان می‌گوید: امروز شاهد رواج مدرنیته‌ای هستیم که به صورت ناقص در استان پدید آمده است و البته بیشتر در حوزه فرهنگی دچار مشکل هستیم.
این شهروند سنندجی با تأکید بر لزوم آگاه سازی خانواده‌ها نسبت به مصرف سیگار و قلیان اضافه می‌کند: بیشتر خانواده‌ها فقط به دلیل چشم وهم چشمی، به مصرف این مواد رو می‌آورند و نتیجه‌ این می‌شود که بیشتر جوانان آلوده می‌شوند.

لزوم آگاه سازی خانواده‌ها
جوان 25ساله ای که مشغول کشیدن قلیان است نیز اظهار می‌کند: درواقع قلیان بیشترین مصرف مواد دخانی را درمیان جوانان دارد و حتی این روزها برخی دختران نیز درجمع خانواده‌های خودشان قلیان مصرف می‌کنند. «رضا باغبانی» ادامه می‌دهد: سفره‌خانه‌های سنتی و مراکز تفریحی هر روز شلوغ تر از گذشته می‌شوند و جوانانی را  در این سفره‌خانه‌ها می‌بینیم که مشغول کشیدن قلیان هستند.
وی تصریح می‌کند: بیشتر جوانانی که در سفره‌خانه‌های سنتی اوقات خود را می‌گذرانند، به کشیدن سیگار و قلیان رو می‌آورند، چراکه تفریحی ارزان است و اعتیادآور هم نیست.
باغبانی همچنین می‌گوید: در استان ما شیوه برخورد با پدیده‌های فرهنگی درست نیست. اگر می‌خواهیم با کشیدن قلیان مقابله کنیم، باید از راه‌هایی درست‌تر وارد شویم. وی ادامه می‌دهد: آگاه کردن خانواده‌ها باید در اولویت قرار گیرد تا بتوانیم شاهد ریشه کنی مصرف قلیان و سیگار در استان باشیم.
باغبانی اضافه می‌کند: برخی جوانان فکر می‌کنند با کشیدن قلیان کلاس اجتماعی بالاتری پیدا می‌کنند و به اصطلاح درحال پیروی از مد روز هستند. با توجه به اینکه میزان قلیان‌کشیدن میان جوانان بیشتر از گذشته شده است، این موضوع زنگ خطری برای آینده جوانان ‌ما محسوب می‌شود.

مصرف بی رویه قلیان
یک شهروند سنندجی نیز دراین باره می‌گوید: بسیاری از جوانانی که قلیان مصرف می‌کنند، به گفته خودشان هفته ای یک‌بار آن هم تفریحی قلیان می‌کشند، درحالی که مصرف هربار قلیان دارای 100تا200گرم نیکوتین، سبب می‌شود فرد میل بیشتری به مصرف دوباره آن داشته باشد. پس قلیان هم اعتیادآور است.
«امید خسروی» اظهار می‌کند: اعتیاد فزاینده به دود قلیان و سیگار، جوانان تحصیلکرده راهم گرفتار کرده و هم سلامت آنها را نشانه گرفته است. این موضوع جلوی تفریح‌های مناسب آنها را نیز می‌گیرد.

عادی شدن قلیان‌کشی
یکی دیگر از شهروندان سنندجی نیز اظهار می‌کند: مصرف قلیان درمیان جوانان در فرهنگ جامعه و استان ما ناپسند و مذموم است، اما چرا مصرف آن بلای بسیاری از جوانان و حتی دختران شده و برای آنها کشیدن قلیان به موضوعی عادی تبدیل شده است؟ «حسین فریدی» ادامه می‌دهد: امروزه مصرف قلیان در جامعه افزایش چشمگیری پیدا کرده است و مکان‌های تفریحی به پرتگاه‌های خطرناکی تبدیل شده‌اند که جوانان در این مکان‌ها با دود کردن سیگار و تنباکو، به دام اعتیاد گرفتار می‌شوند.
وی اضافه می‌کند: باید مسئولان علاوه بر برخورد قاطعانه، نظارت بیشتری بر قلیانسراها و مکان‌هایی از این دست، داشته باشند.

مصرف قلیان ربطی به سنت‌ها ندارد
یکی دیگر از شهروندان سنندجی که درحال پیاده‌روی در کوه آبیدر است اظهار می‌کند: هر‌هفته که به آبیدر می‌آیم، می‌بینم جوانانی به بهانه تفریح، مشغول کشیدن قلیان هستند. این قشر با دوستانشان یکی دو ساعتی بساط قلیان را برپا می‌کنند و بعدهم می‌روند بدون اینکه از این مناظر طبیعی و هوای پاک لذت ببرند.
 «مهین آریان نژاد» ادامه می‌دهد: با وجود نقدهایی که در این زمینه وجود دارد، برخی مصرف قلیان را نشانه علاقه و رغبت مردم کرد به حفظ سنت‌های قومی و بومی خود و حراست از این سنت‌ها می‌دانند، درحالی که هیچ توجیه عقلی برای حفظ عرف و سنت ناصحیح وجود ندارد و حفظ سلامتی شهروندان از حفظ سنت‌های ناصحیح مهم تر به نظر می‌رسد.
وی ادامه می‌دهد: آنچه امروزه بیش از هر‌زمان دیگری آزاردهنده به نظر می‌رسد، خطر تبدیل این معضل به موضوعی پذیرفته شده درجامعه است، چراکه نگاه‌های منفی به این پدیده به سرعت درحال کاهش است و چنین موضوعی می‌تواند زنگ خطری برای افراد و خانواده‌ها باشد. پس تا دیر نشده مسئولان باید فکری به حال آن بکنند، زیرا چنین موضوعی نیازمند کار فرهنگی و زیرساختی کارآمد است.

ضرورت مقابله با باورهای غیرمنطقی
یک عضو هیأت علمی دانشگاه کردستان اظهار می‌کند: باید سواد دانشگاهی به سواد اجتماعی تبدیل شود و نهادهای مربوط در این زمینه همه همت خود را به کار گیرند.
«احمد امانی» می‌افزاید: باورهای غیرمنطقی نهادینه شده در افراد سبب توانایی پذیرش ناهنجاری‌های اجتماعی در آنها و زخم‌های دوران کودکی و نوجوانی زمینه‌ساز افزایش بیش از پیش مصرف مواد دخانی میان آنها می شود و جوانان را به این سمت سوق می‌دهد. وی با اشاره به تأثیر فضای حاکم بر خانواده در هدایت افراد به سمت مصرف مواد دخانی از جمله قلیان تصریح می‌کند: ترسیم مراتب ارزش در خانواده‌ها سبب ایجاد بسترهای لازم برای عارضه اعتیاد در جوامع می‌شود. این عضو هیأت علمی دانشگاه کردستان با بیان اینکه برخی افراد زندانی باورهای خود هستند، می‌گوید: پیشنهادهای ارائه شده ازسوی دوستان مبنی بر مصرف مواد دخانی، نخستین دلیل گرایش و سوق داده شدن آنها به مصرف این دسته از مواد است. امانی با بیان اینکه مدیریت هیجان از گرایش افراد به اعتیاد جلوگیری می‌کند، می‌افزاید: برای کاهش آسیب‌های اجتماعی، افزایش جو هیجانی مثبت در جامعه اهمیت بسزایی دارد.


نوشته شده در تاریخ دوشنبه 94/5/19 توسط gharib

 

فاطمه,زهرا,حضرت زهرا,حضرت فاطمه,فاطمه زهرا,ولادت حضرت زهرا,کوثر,زن,روز زن,حجاب

نقش حجاب و عفاف در عظمت زن


حفظ چشم، گوش، قلب و تمامی اعضا و جوارح از هرگونه خطا و گناه عفاف است که حاصل این عفت و حجاب درونی، پوشش ظاهری است؛ به تعبیری لطیف‌تر حجاب میوه عفاف است و عفاف ریشه حجاب.

حجاب و عفاف به عنوان دو ارزش در جامعه بشری و بویژه جوامع اسلامی مطرح است. همواره این دو واژه در کنار هم به کار برده می‌شوند و در نگاه اول به نظر می‌آید هر دو به یک معنا باشند اما با جستجو در متون دینی و فرهنگنامه‌ها به نکته قابل توجهی می‌رسیم و آن تفاوت این دو واژه است. در برخی کتب لغت حجاب را این‌گونه تعریف کرده‌اند: «الحجاب، المنع من الوصول» حجاب یعنی آنچه مانع رسیدن می‌شود.(1)
برخی گفته‌اند حجب و حجاب هر دو مصدر و به معنای پنهان کردن و منع از دخول است و به عنوان شاهد آیه شریفه «و من بیننا و بینک حجاب»‌(فصلت، آیه 5) را ذکر کرده‌اند. در دیگر کتاب‌های لغت حجاب را به معنای پرده آورده و نوشته‌اند: امراه محجوبه؛ زنی که پوشانیده است خود را به پوشاندنی.(2)
با توجه به معانی ذکر شده در می‌یابیم حجاب امری ظاهری و در ارتباط با جسم است، اگرچه این پوشش برخاسته از اعتقادات و باورهای درونی افراد است ولی ظهور در نشئه مادی و طبیعی دارد یعنی پوشش ظاهری افراد و بویژه زنان را حجاب می‌گویند که مانع از نگاه نامحرم به آنان می‌شود. عفاف نیز دارای معانی گوناگونی است که در مجموع تعریف کاملی را به ما خواهد داد. راغب اصفهانی در مفردات القران می‌نویسد: العفه حصول حاله للنفس تمتنع بها غلبه الشهوه؛ عفت حالتی درونی و نفسانی است که توسط آن از غلبه شهوت جلوگیری می‌شود.(3)
البته قابل ذکر است که در قرآن کریم از واژه عفت در دو معنا استفاده شده است، گاه به معنای خود نگهداری و پاکدامنی است و گاه «عفت» به معنای قناعت آمده و مسائل مالی مورد نظر است.(4) آنچه در این مقاله مورد نظر ماست مفهوم اولی است یعنی خود نگهداری از شهوت و مسائل جنسی؛ اگرچه می‌توان برای هر دو معنا واژه عفت را آورد و ضرری به مفهوم آن نمی‌خورد. از مجموع معانی ذکر شده برای حجاب و عفاف می‌توان نتیجه گرفت که عفاف نوعی حجاب درونی است که انسان را از گناه باز می‌دارد.
حفظ چشم، گوش، قلب و تمامی اعضا و جوارح از هرگونه خطا و گناه عفاف است که حاصل این عفت و حجاب درونی، پوشش ظاهری است؛ به تعبیری لطیف‌تر حجاب میوه عفاف است و عفاف ریشه حجاب. برخی افراد ممکن است حجاب ظاهری داشته باشند ولی عفاف و طهارت باطنی را در خویش ایجاد نکرده باشند. این گروه از حجاب، تنها پوسته‌ای و ظاهری بی‌معنا دارند و از سوی دیگر کسانی هستند که ادعای عفاف کرده و با تعابیری همچون؛ من قلب پاکی دارم، خدابا قلبها کار دارد، آدم باید چشمش پاک باشد و... خود را سرگرم کرده و مصداق «لیفجر امامه»‌(بلکه انسان می‌خواهد آزاد باشد و گناه کند- قیامت آیه 5) می‌شوند.
انسان‌هایی چنین باید در قاموس اندیشه خود نکته‌ای اساسی را بنگارند و آن این است که درون پاک، بیرونی پاک می‌پروراند و هرگز قلب پاک موجب بارور شدن میوه ناپاکی به نام بی‌حجابی و بدحجابی نخواهد شد. امام خمینی(ره) پیام‌آور ارزشهای الهی درباره حجاب و عفاف می‌فرماید: «توجه داشته باشید حجابی که اسلام قرار داده است برای حفظ ارزش‌های شماست. هرچه را که خدا دستور فرموده است- چه برای مرد و چه برای زن- برای این است که آن ارزش‌های واقعی که اینها دارند و ممکن است به واسطه وسوسه‌های شیطانی یا دست‌های فاسد استعمار پایمال شوند این ارزشها زنده بشوند.»(5)

? فلسفه حجاب

یکی از نکات اساسی که زمینه‌ای برای عمل به احکام است شناخت جایگاه هرچیز در نظام هستی است. البته در نظامی که خداوند متعال در جای جای آن دیده می‌شود و ارتباط اشیا و اعمال با خداوند بسیار مشهود است و با درک این ارتباط و حضور، بسیاری از مشکلات زندگی بشر حل می‌شود. «حق» به عنوان زیباترین و پسندیده‌ترین واژه آفرینش در تمامی ادیان و جوامع بشری مورد توجه قرار گرفته است و حقوق و ادای آنها فراتر از زمانها و مکانها واشخاص و ادیان است.
در واقع هر فردی از هر طبقه اجتماعی و از هر دین و ملیت، نسبت به ادای حقوق دیگران حساسیت نشان می‌دهد واین مطلب، حق و حقوق را فرازمانی و فرامکانی می‌کند. برخی از اندیشه‌گران و حکیمان بر این باورند که حجاب، حق‌الله است و در این‌باره می‌گویند: «حرمت زن نه اختصاص به خود زن دارد و نه مال شوهر و نه ویژه برادر و فرزندانش می‌باشد. همه اینها اگر رضایت بدهند، قرآن راضی نخواهد شد، چون حرمت زن و حیثیت زن به عنوان حق‌الله مطرح است. لذا کسی حق ندارد بگوید من به نداشتن حجاب رضایت دادم.
از اینکه قرآن می‌گوید: هر گروهی، اگر راضی هم باشند، شما حد الهی را در برابر آلودگی اجرا کنید، معلوم می‌شود عصمت زن حق‌الله است.»(6) پر واضح است که آدمی نمی‌تواند حقوق الهی را کاملا ادا کند ولی با انجام برخی کارها می‌تواند رضایت الهی را به دست آورد. حضرت رسول‌(ص) می‌فرمایند: «حقوق خداوند متعال بزرگتر از آن است که توسط بندگان ادا شود و نعمت‌های خداوند بیشتر از آن است که به شمارش آید»(7) و حضرت علی(ع) می‌فرماید: «خداوند بر بندگان حقی قرار داده و آن این است که او را اطاعت کنند.»(8) اگرچه حق خدا بزرگ است و قابل ادا نیست ولی ادای وظایف و اطاعت از خداوند متعال به نوعی ادای حق محسوب می‌شود. حجاب که امر خداست و شارع مقدس به عنوان یکی از احکام ضروری دین آن را واجب کرده است باید حفظ شود.
حفظ این واجب الهی اطاعت از اوست و اطاعت از او حقی است که بر بندگان نهاده است و هر انسان باورمندی باید تعبدا و نه فقط به خاطر مصالح عمومی و... این حق و حد الهی را ادا کند. پس حکمت حجاب، سنجش میزان عبودیت واطاعت بندگان است. بانوان با حفظ حجاب می‌توانند اطاعت را که روح و پیام اصلی عبادات بشر است اثبات کنند و در زمره اطاعت‌کنندگان الهی قرار گیرند. بانوان به عنوان نیمی از جامعه اسلامی که در دامان خود انسان‌های پاک و برجسته می‌پرورانند، دارای حرمت واحترام ویژه‌ای می‌باشند. آنان معلمان عاطفه هستند و پیکره اجتماع، با محبت و تربیت آنها استوار خواهد ماند.
مفسران واندیشه‌گران بر این باور هستند که «قرآن کریم وقتی درباره حجاب سخن می‌گوید، می‌فرماید: حجاب عبارت است از یک نحوه احترام گذاردن و حرمت قائل شدن برای زن که نامحرمان او را از دید حیوانی ننگرند. در قرآن علت و فلسفه حجاب را چنین ذکر می‌کند که: ذلک ادنی ان یعرفن فلا یوذین، یعنی برای اینکه شناخته نشوند و مورد اذیت واقع نگردند، چرا که آنان تجسم حرمت و عفاف جامعه هستند و حرمت دارند.»(9)
با اندکی تدبر در آیات قرآن فلسفه حجاب را به گونه‌ای صریح می‌بینیم و می‌یابیم که احترام و حرمت زن، فلسفه حقیقی و یا یکی از فلسفه‌های حجاب است براستی اگر معرفت انسان به شریعت و تعالیم دینی بالا رفته و قرآن را که آئین‌نامه سعادت و کمال بشر است درک کند، به عظمت حجاب پی برده و می‌فهمد بدحجابی و بی‌حجابی ثمره عدم معرفت و شناخت حقیقی جایگاه زن در هستی است.
خداوند در آیه 31 سوره نور حکم حجاب را به گونه‌ای صریح و آشکارا مطرح نموده و علاوه بر ظرافت‌های خاصی که در نوع پوشش زنان وجود دارد، اشخاص محرم را نیز ذکر می‌کند تا نامحرم‌ها بازشناسانده شوند و در پایان فلسفه پوشش بیان شده است که زینتها و زیبایی‌های زنان در مقابل نامحرم آشکار نشود، تا آنها مورد توجه نگاه‌های ناپاک قرار نگیرند و احترام آنان حفظ گردد. در آیه دیگر حرمت و شخصیت زن به عنوان فلسفه حجاب مطرح می‌شود: «ای پیامبر به زنان ودخترانت و زنان مومن بگو، پوشش خود را بر خود فرو پوشند.
این برای آنکه شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند.» (احزاب، آیه 59) در این آیه زنان و دختران پیامبر و زنانی که همسر مردان مومن هستند از دیگر زنان جامعه آن روز جدا می‌شوند و حکم حجاب برای این زنان محترم آورده می‌شود. از ظاهر آیه می‌توان دریافت که حجاب به خاطر احترام و حرمت زنان بوده و مقام آنان به قدری والاست که باید از طریق حجاب شناخته شوند؛ مبادا مانند زنان کفار مورد اذیت و آزار قرار گیرند. این دسته از زنان به خاطر اعتقادات و باورهای دینی، دارای ارزش و مقامی افزون از دیگران هستند و حرمت آنها باید مورد شناسایی قرار گیرد.

? آثار اجتماعی حجاب

هر عملی که افراد جامعه انجام می‌دهند، در نگاه کلان اثر مستقیم در اجتماع دارد زیرا از خانواده که واحد کوچک اجتماعی است جامعه تشکیل می‌شود و همان‌گونه که رفتار فرد در جامعه موثر است، اشخاص نیز از اجتماع و قوانین آن تاثیر می‌پذیرند. حجاب علاوه بر آثار شخصی و شخصیتی، دارای آثار اجتماعی است. جامعه‌ای که در آن بانوان باحفظ حدود وحقوق دیگران ظاهر می‌شوند و موجب تخریب روح و جسم همنوعان خود شده و محیط آرام وامنی را برای جوانان فراهم سازند، به سوی سعادت و سلامت روانی پیش خواهد رفت.
اگر زنان جامعه باحجاب باشند، هم مردان از نظر طهارت روح و جسم سالم می‌مانند و هم در جامعه، سلامت خانوادگی حفظ خواهد شد و محیط خانواده تحت تاثیر خودنمایی‌‌های عده‌ای از زنان بدحجاب و بی‌حجاب قرار نمی‌گیرد و هم مراکز اجتماعی مثل اداره‌ها و بیمارستان‌ها و... در کمال سلامت رفتاری خواهند بود و بزهکاری‌های اجتماعی به حداقل خواهد رسید.
حضرت امام خمینی(ره) در مورد فعالیت اجتماعی واشتغال زنان همیشه این نکته را بیان می‌کردند که: «فعالیت اجتماعی، سیاسی کنید ولی حدود شرعی از جمله رضایت همسر را رعایت کنید.»(10) بسیاری از پرونده‌های ضداخلاقی از عدم رعایت حدود شرعی نشات گرفته است و آمار جنایی ذکر شده همواره زنگ خطری بوده که اندیشه گران تربیتی را نگران می‌ساخته است. یکی از آثار اجتماعی حجاب، حفظ اجتماع و سلامت اجتماعی خانواده‌است، بالا رفتن درصد طلاق در کشور ما زنده‌ترین شاهد این مطلب است.
از روزی که حجاب دچار تغییر و تحول شد و آزادی‌های تعریف نشده در جامعه ما پا گرفت، سطح طلاق به مقدار نگران‌کننده‌ای بالا رفته و میزان ازدواج رو به کاهش نهاده است و این جزء آثار اجتماعی بی‌حجابی است که جامعه را در درازمدت به ورطه هلاکت می‌رساند. البته آثار مثبت حجاب و پیامدهای منفی بی‌حجابی به اینجا ختم نمی‌شود.
وقتی که به صحنه تفکرات عالم نگاه می‌کنیم و بینش اسلام را مشاهده می‌نماییم، به روشنی در می‌یابیم که جامعه بشری هنگامی خواهد توانست نسبت به مسئله زن و رابطه زن و مرد، سلامت و کمال مطلوب خود را پیدا کند که دیدگاه‌های اسلام را بدون کم و زیاد و بدون افراط وتفریط درک کند و کوشش نماید آن را ارائه کند. اسلام می‌خواهد که رشد فکری، اجتماعی، سیاسی، علمی و بالاتر از همه فضیلتی و معنوی زنان به حد اعلا برسد و وجودشان برای جامعه و خانواده بشری حداعلای فایده و ثمره را داشته باشد. همه تعالیم اسلام از جمله مسئله حجاب، بر این اساس است. مسئله حجاب به معنی منزوی کردن زن نیست. مسئله حجاب به معنای جلوگیری از اختلاط و آمیزش بی‌قید و شرط زن ومرد در جامعه است. این اختلاط به ضرر جامعه و به ضرر زن و مرد و بخصوص به ضرر زن است. حجاب به هیچ‌وجه مزاحم و مانع فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی وعلمی نیست.



در غرب علت اینکه شما نباید حجاب داشته باشی این نیست که آزاد باشید، زن برای نوازش چشم مرد، برای بهره وری نامشروع مرد، باید به شکل خاصی در جامعه ظاهر شود و این بزرگترین اهانت به زن است حالا و لو اسم‌های دیگر رویش بگذارند.
آری، با بهانه‌های زیبا و دهان پرکن، زنان را از فضای امن خانه بیرون کشیدند، مسئولیت اداره یک زندگی با تمام سختی‌هایش را به نام حقوق برابر زن و مرد، به عهده‌ی او گذاشتند، او را وارد شاخه‌های مختلف علوم ابزاری کردند و در کوچه و بازار نشان داده و به بورس کالاها وارد کردند تا تمام لطافتش را قربانی کنند. 
و از تمامی اینها برای رسیدن به اهداف خود استفاده کردند، اما هیچگاه به شکست بانوان در زیر بار مسئولیت‌ها، پژمردنشان در بازارها و فرسایش روحشان از این همه ابزار بودن و ابزار دیده شدن توجه نکردند و آمار خشونت علیه زنان و سقط جنین‌ها و زنان خیابانی در اروپا گواهی مستندی است که نشان به ثمر نشستن این معنا از برابری حقوق زن و مرد است. [1]
هر چند زن مسلمان در برابر این ابزار شدن می‌گوید: مرا کالا نپندارید تا زیبایی اندیشه‌ام را ببینید نه زیبایی ظاهرم را. و یک مرد مسلمان با الهام از این روایت امیرالمومنین که می‌فرماید : «به من خبر رسیده که زنانتان در بازار تنه شان به تنه مردان بی ایمان و لاابالی می خورد ...»[2]
و صدها آیه و روایت دیگر در رابطه با حجاب وعفاف، به ابزار و کالا نشدن همسر و زنان جامعه کمک می‌کند.
ولی نباید هیچگاه از حیله‌ها و ابزار‌های  دشمن غافل بود.

_____________________________________________
پی‌نوشت:
[1]http://vista.ir/article/306115
[2]امام علی علیه السلام:
«أَلَم یَبلُغنی عَن نِسائِکُم أَنَّهُنَّ یُزاحِمنَ العُلوجَ فِی السواقِ أَلا تَغارونَ؟ مَن لَم یَغِر فَلا خَیرَ فیهِ؛
به من خبر رسیده که زنانتان در بازار تنه شان به تنه مردان بی ایمان و لاابالی می خورد آیا غیرت ندارید؟! کسی که غیرت ندارد خیری در او نیست.»
کنزالعمال، ج3، ص780، ح8735

 



نویسنده: غریبه رحیمی
سفر رئیس جمهوری به کردستان می‌تواند پیامدهای مثبتی برای این استان به ویژه در حوزه اقتصادی داشته باشد...

سفر رئیس جمهوری به کردستان می‌تواند پیامدهای مثبتی برای این استان به ویژه در حوزه اقتصادی داشته باشد. این موضوع درحالی است که برای تحقق این موضوع باید با چالش‌های اساسی موجود در استان آشنا باشیم. یکی از این چالش‌ها بیکاری فزاینده است.
رفع بیکاری؛ این پدید? مخرب اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی از دغدغه‌های اساسی برنامه ریزان به ویژه در کردستان است. برهمین اساس موضوع ایجاد اشتغال بیشتر و بهره وری کامل و مناسب از نیروی انسانی باید از اهداف راهبردی توسع? این استان درنظر گرفته شود.
‌اکنون معضل بزرگ کردستان، بیکاری است و بسیاری از ناهنجاری‎های‎ موجود دراین استان، ریشه در این پدیده دارند و این مشکلات فقط با عزم و اراد? ملی رفع می‌شود. آمار بیکاری در استان ما به نسبت شهرهای دیگر بالا و این موضوع نگران کننده است. جوانان ما بی انگیزه می‌شوند، سخت کار پیدا می‌کنند، ازدواج نمی‌کنند، حاضر نیستند مسئولیت بپذیرند و مشکلات و کمبودهای دیگری دارند که جامعه و دیر یا زود جوانان را از نفس می‌اندازد.
در بسیاری از کشورهای درحال توسعه، بیکاری از مشکلات مهم اجتماعی و از نامطلوب‌ترین پدیده‌های اجتماعی و اقتصادی است که پیامد‌هایی منفی در زمینه‌های مختلف به دنبال دارد. درسال‌های اخیر در کشور و به ویژه در کردستان علاوه بر مشکل بیکاری، پیامدهای آن مانند احساس بی ارزشی در جوانان، فقر و تنگدستی، ناهنجاری‌های روانی، میل به بزهکاری، مهاجرت، آلودگی به اعتیاد، قاچاق کالا و مواد مخدر، طلاق و مانند آن پررنگ تر از گذشته شده است.دراین میان باید اشاره کرد که ایجاد اشتغال از فعالیت‌های مهم اقتصادی در هر کشوری است، به گونه ای که افزایش اشتغال و کاهش بیکاری را از شاخص‌های توسعه یافتگی جوامع تلقی می‌کنند.
بیکاری را گاهی علاوه بر این‌که پدیده ای اقتصادی می‌دانند، یکی از معضلات اجتماعی نیز می‌دانند، زیرا جوان بیکار چون خود را دارای فایده و انگیزه نمی‌داند، متمایل به تخریب و کنش‌های غیرمعقول در جامعه می‌شود.
در جهان بینی اسلامی، به فعلیت رسیدن نیازهای جسمی و عقلی و رشد و شکوفایی استعدادهای فطری و درونی شخصیت انسانی بسته به کار و تلاش و فعالیت اوست، به طوری که انسان با تمسک به کار و تلاش، قادر می‌شود با ارتقای سطح تکامل فردی و معنوی اش، در تعالی بخشی زندگی اجتماعی خود، نقش موثر و سازنده ای را ایفا ‌کند و فرایند پذیرش فرد در جامع? نیز معمولا بر محور شغل او می‌گردد.همچنین جایگاه و منزلتی که شخص در جامعه به دست می‌آورد هم به صورت مستقیم در رابطه با نقش شغلی اوست. کار، منبعی اقتصادی برای کسب درآمد برای افراد و بیکاری ناشی از نبود این منبع ارزشمند است.مشکلات اقتصادی به ویژه مشکلات مربوط به بیکاری، از عوامل عمده ای است که جوانان را به سوی رفتارهای ناسازگار اجتماعی و بزهکاری سوق می‌دهد. امروز بیکاری به یکی از مشکل عمده در استان تبدیل شده است. وجود بیکاری بالا از یک سو بخش وسیعی از نیروی کار فعال جامعه را حاشیه‌نشین می‌کند و بر روند تولید ملی و شکوفایی کشور تاثیر منفی می‌گذارد و ازسوی دیگر فقر، فساد، توزیع ناعادلانه درآمدها، طلاق، قاچاق مواد مخدر، ناامنی و پیامدهای دیگری را دامنگیر جامعه می‌کند. بنابراین در هر برنام? توسعه استان، تامین اشتغال باید در اولویت قرارگیرد. ایجاد اشتغال از ابزارهای مهم کاهش فقر و نابرابری است. بنا براین افزایش فرصت‌های شغلی در مناطقی که بیشتر دچار بیکاری و فقرند، اهمیت مضاعفی دارد. اگر توزیع اشتغال درمیان همه افراد جامعه یکسان نباشد، آن جامعه توسعه نیافته است؛ هرچند در آن ایجاد اشتغال شود و درآمد بالا رود.



   1   2      >
.: Weblog Themes By Pichak :.



بازدید امروز: 27
بازدید دیروز: 21
کل بازدیدها: 264887

تمامی حقوق این وبلاگ محفوظ است | طراحی : پیچک

  • فروش بک لینک فالو | فروش بک لینک با کیفیت