طراحی سایت

قالب وبلاگ

جه ژنی پی روزی کورده واری در عید فطر - ستاره آسمان
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

طراحی سایت


ستاره آسمان
چاوەکانم داخست تا کە چاوی خومارت نەبینم لە نەکاو دڵم گووتی خۆ ئەمن ھەستی دەکەم و دەیبینم
تصویر: 

یکی از مهم ترین مراسم در میان مردم کردستان که نمود عمومی و کلی دارد عید فطر است که به صورت خود جوش در اقصی نقاط استان همراه با دید و بازدید برگزار می گردد .

به گزارش خبرنگار آفتاب دل ،مسلمانان پس از یک ماه روزه و عبادت پروردگار، چشم به راه این روز بزرگ هستند و با برپایی آیین‌های خاص این روز، به اصطلاح، ماه رمضان را بدرقه می‌کنند. در این روز، روزه حرام است و این روز نماز مخصوصی دارد که اکثر مسلمانان نماز عید فطر را به جماعت می‌خوانند.

 یکی از مهم ترین مراسم در میان مردم کردستان که نمود عمومی و کلی دارد عید فطر است که به صورت خود جوش در اقصی نقاط استان همراه با دید و بازدید برگزار می گردد . عید فطر به عنوان یکی از اعیاد مذهبی دارای اهمیتی خاص هست زیرا که در آنها ارزش های اخلاقی ای چون: دید و بازدید، کمک به مستمندان و... رواج دارد.

عید سعید فطر در بین مردم هر منطقه با آداب و رسوم خاص همراه و گرامی داشته می‌شود. این مناسبت مهم در بین مردم کردستان از جایگاه بالا و خاصی برخوردار و مردم این استان در آخرین روزهای ماه مبارک رمضان خود را آماده بزرگداشت این عید بزرگ می‌کنند.

 

مردم این استان پس از یک ماه روزه‌داری و خودسازی ، در این روز احساس تحول و دگرگونی خاصی در خود می‌کنند و آیین‌های ویژه‌ای برگزار می‌کنند که حکایت از پایبندی آنان به ارزشهای دینی دارد

بر اساس سنت رایج، وقتی مردم از رؤیت ماه شوال مطلع شدند، با پخش خرما و شیرینی به استقبال عید فطر می‌روند. روزه‌داران که یک ماه را در ضیافت خدا به‌سر برده‌اند، بعد از طلوع آفتاب برای اقامة نماز عید فطر در مساجد آماده می‌شوند. از این رو، عید فطر فرصتی است که مردم را گرد هم جمع می‌کند و برای گردشگران نیز غنیمت خواهد بود که مردمان و سنن آنها را از نزدیک و یک جا ببیند.

مردم در روز عید فطر در مساجد جمع شده و نذورات خود را پخش می‌کنند و با تشکیل مجامع مردمی، اقدام به فعالیت‌های منسجم نیکوکاری و اطعام ایتام و مستضعفان می‌کنند. همچنین در روزهای نزدیک به عید سعید فطر نیز با تلاش و شوق فراوان، زکات فطریه خود و افراد وابسته خانوادگی را در بین فقرا توزیع می‌کنند. مردم این استان در این روز غذاهای محلی خود را به عنوان نذری در قبرستان‌ها پخش می‌کنند. پخت غذاهای سنتی و شیرینی‌های محلی، به مناسبت نخستین سالگرد فرد متوفی خانواده و توزیع آن در بین افراد مستمند، از دیگر آداب و رسوم مردم مسلمان کردستان در روز عید سعید فطر می‌باشد.

 

یکی از اعیاد بزرگ استان کردستان، عید فطر است. در این روز مردم لباس نو می‌پوشند و پس از 30 روز روزه‌دار بودن در محل‌هایی به نام «عیدگاه» جمع می‌شوند و نماز عیدفطر برپا می‌دارند و فطریه می‌دهند و پس از آن به خانه باز می‌گردند. سپس به خانه خویشان و اقوام خود می‌روند و عید را تبریک می‌گویند. روز عید فطر یکی از روزهای مهم در نواحی مختلف استان کردستان به شمار می‌رود.

 

در این روز، مردم به مساجد مى‌روند و نماز عید را ادا مى‌کنند. پس از بازگشت، خانم خانه سفره عید را چیده و در آن شیرینى، شکلات، سیب و انواع میوه‌هاى فصل و نقل و نبات قرار داده مى‌شود. سپس افراد خانه به دور آن جمع شده و با خوشحالى و نشاط به خوردن میوه و شیرینى مى‌پردازند.
بعد از این کار، اهل خانه به دیدن اقوام و آشنایان مى‌روند و تا سه روز این کار ادامه مى‌یابد. در این روز اگر بین افراد کدورتى به‌وجود آمده باشد با یکدیگر آشتى مى‌‌کنند.
مردم کردستان چند روز قبل از عید مشغول تدارک خرید عید شامل میوه، شیرینی و آجیل برای پذیرایی از میهمانان خود هستند و در این روزها بازار شلوغ و پر رونق است. جنب‌وجوش چشمگیر مردم روزه‌دار این استان در تدارک برپایی آیین‌های ویژه جشن رمضان مانند برگزاری مراسم معنوی مولودی‌خوانی، صف‌های در برابر قنادی‌ها و تدارک برگزاری مراسم ازدواج از ویژگی‌های بارز، پیشواز مردم این استان از عید فطر است.
زنان کردستان در روز 27ماه رمضان اقدام به پخت شیرینی محلی به نام «برساق» می‌کنند و پس از پخت آن را به مساجد فرستاده و همچنین بین همسایه و اقوام توزیع می‌کنند. در صبح روز عید فطر مردم این استان به مساجد محله خود رفته و پس از اقامه نماز همراه خانواده به دیدار اقوام خود برای تبریک عید می‌روند.

نمازگزاران پس از اقامه نماز، به صورت جمعی وارد منازل یکایک ساکنان محله شده و در داخل حیاط منزل با صدای بلند، جشن رمضان را به صاحبخانه تبریک می‌گویند و صاحبخانه نیز با چای و شیرینی از آنان پذیرایی می‌کند.
این آیین همچنان در برخی محلات سنندج یا سایر مناطق کردستان که بافت سنتی خود را حفظ کرده‌اند، اجرا می‌شود.
دیدار با کسانی که عزیزان تازه از دست رفته‌ای دارند، (نوجشن) از دیگر آیین‌های ویژه جشن رمضان در کردستان است که معمولاٌ آخرین دوشنبه یا پنجشنبه ی قبل از عید فطر را به مزار عزیزان از دست رفته شان می روند و با اقوامشان همدردی می کنند .

شاید وقتی با این صفات از شهری یاد شود ، در نگاه اول بناها و آثار مادی به جامانده از هزاره های پیشین به یاد اکثر مخاطبین بیاید. اما در حقیقت این عبارت ها می تواند در برگیرنده برخی آداب و رسوم در رفتار و کردار اجتماعی یا فردی مردمان مناطق مختلف باشد که شاید برخی از این آداب و رسوم به لحاظ ، دیرینگی قدمتی چندصد ساله یا حتی هزاران ساله داشته باشند که تا به امروز پایدار مانده و به دست ما رسیده اند و ما نیز باید ضمن ایجاد تغییرات وتحولات مناسب ، آنها را به روز رسانی کرده و به دست آیندگان برسانیم.
همه شهرها و روستاهای تاریخی از چنین آداب و رسوم کهنی برخوردارند. و به تبع منطقهکردستان  با قدمت چندهزارساله در شهرنشینی وتمدن و فرهنگ ایرانی، در هر موقعیت و مناسبت خاصی از سال آیین محلی خاص خود را دارد.
یکی از مهمترین مناسبت های سالانه در همه شهرها و جوامع اسلامی ، مناسبت ماه مبارک رمضان و عید پایانی این ماه ، عید سعید فطر است که از بزرگترین و پرمیمنت ترین اعیاد اسلامی است.
مردم محلی استان کردستان در ایام ماه مبارک رمضان و شب و روز عید سعید فطر آیین خاص خود را دارند که هرچند شاید در بسیاری موارد با آداب و رسوم دیگر شهرها شباهت داشته باشد ، اما مطالعه جداگانه آداب و رسوم این استان که به خاطر مولود ی خوانی در خاطرات همه ایرانی ها سهمی از آشنایی را به خود اختصاص داده است ، لطف دیگری دارد.

در غروب آخرین روز از ماه مبارک رمضان مردم روستاهای استان کردستان، کوچک وبزرگ بر روی پشت بام می رفتند وبه دنبال ماه می گشتند وبه محض رؤیت به دیگران نشان می دادند ومی گفتند:اونهاش دیدمش
صبح روز عید فطر همه لباس نو می پوشیدند ومردها دسته جمعی با شعار الله اکبر ولله الحمد به به مسجد می روند .
 پس از نماز، تبریک مردم به همدیگر وروبوسی شروع می شد و قبولی عبادات را به همدیگر مبارکباد می گفتند سپس متولیان جمع آوری فطریه با ظرف مخصوص همانجا فطریه هارا ازمردم تحویل می گرفتند.
 
یاد اموات دراین روز از ویژگی خاصی برخوردار است درقدیم اقوامی که فامیل ویا آشنایشان در آن سال به رحمت خدا رفته بود به خانه آن مرحوم می رفتند و با ذکر صلوات وفاتحه باردیگر به بستگان تسلیت می گفتند.

عیدهای مذهبی از جمله ، عید فطر در این استان با شکوه هر چه تمام تر طی مراسم های مولودی خوانی برگزار می شوند. مسیحیان و اقلیت های دینی نیز مراسم های خاص خود و جشن های دینی خود را به راحتی و آزادانه در این استان برگزار می کنند و در این مراسم ها از آداب و رسوم رایج استان نیز بهره می برند.

بازدید از خویشان و اقوام و دادن عیدی به بچه‌ها یکی مهمترین آیین‌هایی است که برخی از مومنان و مردم کردستان در این روز انجام می‌دهند. مردم کردستان همچنین در این روز به دیدار خانواده‌هایی که نزدیکان خود را از دست داده رفته و با قرائت فاتحه یاد عزیز از دست رفته را گرامی می‌دارند. دستگیری از ایتام و کمک به خانواده‌های بی‌بضاعت از دیگر آیین‌هایی است که مردم شهرها و بخشها و روستاهای این استان در این روز انجام می‌دهند.

انتهای پیام/



.: Weblog Themes By Pichak :.



بازدید امروز: 206
بازدید دیروز: 45
کل بازدیدها: 265111

تمامی حقوق این وبلاگ محفوظ است | طراحی : پیچک

  • فروش بک لینک فالو | فروش بک لینک با کیفیت