با شروع فصل پاییز و زمستان ، بازار فروش آش داغ ، باقلا و لبو ، گرم می شود ولی باید خریداران و مشتاقان استفاده از این خوراکی های گرم در فصل سرما، به بهداشت تهیه و عرضه ی این خوراکی ها هم توجه کنند.
به گزارش خبرنگار آفتاب دل ، با شروع فصل سرما اکثر آبمیوه فروشی های سنندج به فروش چغندر پخته و باقلا روی می آورند و این شور و شیرین دو ماده ی غذایی مغذی گرم در هوای سرد کردستان ، بسیار مورد توجه مردم است .
هر فصلی نوبرانه خودش را دارد. با آمدن فصل بهار، چغاله بادام و گوجه سبز از دسته نوبرانههایی هستند که روی چرخهای دستی در سطح شهر، توجه هر کس را به خود جلب کرده و همه را برای خوردن، حتی به اندازه یک سیر، وسوسه می کنند.
در تابستان، پسته و زغال اخته این وظیفه را برعهده میگیرند و فصل پاییز زالزالک و در زمستان نیز لبو و باقلای پخته، جای همه این ها را می گیرند. خیلیها تصور می کنند که این گروه از غذاها هله هوله بوده و مداومت در خوردنشان می تواند زیانبار باشد، در حالی که برخی دیگر خوردن آنها را به بسیاری از خوردنیهای کارخانهای و مواد غذایی فرآیند شده ترجیح میدهند، اما واقعیت چیز دیگری است. این موضوع، آن چیزی است که این بار میخواهیم دربارهاش با شما صحبت کنیم.
چند دقیقه فکر کنید، به نظر شما خوردن لبو و باقلا به این شکل چه مشکلاتی میتواند به همراه داشته باشد؟
دکتر سیدضیاءالدین مظهری متخصص تغذیه و رژیم درمانی درباره لبو و باقلا پخته در فصل سرما می گوید:
"این دو ماده غذایی به دلیل ترکیبات مفیدی که دارند، می توانند به جای بسیاری از تنقلات خریداری و خورده شوند، اما روش طبخ و ظروفی که در تهیه و سرو آنها به کار میرود و فردی که آنها را عرضه می کند، نه تنها از ارزش تغذیهایشان کم میکند، بلکه مضراتی را نیز برای مصرفکننده در پی خواهد داشت.
به عبارت سادهتر، ممکن است فرد عرضهکننده به بیماری عفونی مبتلا باشد و یا به دلیل ناآگاهی، اصول بهداشتی را رعایت نکند. به طور مثال، کمتر می بینیم که این دوره گردها با دستکش، کلاه و پیشبند به سرو این مواد غذایی بپردازند.
بسیاری از فروشندگان به منظور ارزانتر درآمدن محصولاتشان، مواد اولیه را فلهای خریداری میکنند که در نهایت بر کیفیت محصول اثرگذار است؛ به این معنا که مقادیر بالای آفتکش یا حتی کرمخوردگی در مواد اولیه دیده میشود که مصرف حتی پخته آنها نیز برای افراد زیانبار است، بنابراین آلودگی اولیه نیز یکی دیگر از عواقب خوردن غذاهای خیابانی است.
حرارت دیدن در سطح خیابانهای پُر رفت و آمد و در معرض دود و آلودگی هوا قرار گرفتن این مواد غذایی، علاوه بر آلودگی آنها با ذرات معلق، باعث می شود سرب موجود در هوا نیز به راحتی بر سطح غذا نشسته و آثار مسمومیت مصرف کننده را با این فلز سنگین به وجود آورد و به این ترتیب بر سلامت افراد به خصوص سیستم مغزیشان تأثیر بگذارد."
در هر 100 گرم لبو یا چغندر پخته 380میلی گرم پتاسیم می باشد . چغندر غنی از فولاد و کارتن است و از بروز نواقص مادرزادی جلوگیری کرده و کاهش دهنده ی چربی خون ومانع از بروز سرطان کولون و بیماریهای قلبی می باشد.
باقلا از خانواده ی حبوبات می باشد و یکی از منابع غذایی فیبر و پروتیین است و در هر 100 گرم باقلا 26 گرم پروتیین می باشد و علاوه بر پروتیین سرشار از کلسیم وپتاسیم نیز است و از ابتلاء به پوکی استخوان و فشار خون جلوگیری و در درمان یبوست مؤثر میباشد.
زاهدغفاری یکی از فروشندگان لبو و باقلا در گفتگو با خبرنگار آفتاب دل گفت : مردم کردستان خیلی طالب این مواد غذایی داغ هستند ، تهیه وپخت این مواد بسیار مشکل است ، در پخت لبو اول پاک می شود و مرحله ی بعدی شستشوی آن است که بسیار مشکل است و نهایتاٌ در دو مرحله پخت می شود .
باقلا اول از شهرهای طارم و زنجان خریداری شده که باید مراقب بود این باقلا ها مانده ومال چند سال قبل نباشد و در مرحله ی بعد ی پاک کرده وشسته ونهایتاٌ پخت می شود .
وی افزود : مغازه دار در تمامی این مراحل باید وجدان کاری داشته و اصول بهداشتی را رعایت نماید و بنده خودم دارای کارت بهداشت می باشم .
پیشنهاد می شود که این دورهگردها، سازماندهی و کنترل شوند تا در محیطی سالمتر، محصولی مفید را به مردم عرضه کنند و در عین حال، کسب درآمد نیز داشته باشند، زیرا با رعایت اصول بهداشتی، میان وعدههایی را میتوان به مردم عرضه کرد که بهتر از بسیاری از هلههولههای در دسترس امروزی باشند.
لازم به ذکر است که مردم با مشاهده ی تخلّفی در خصوص عدم رعایت بهداشت از سوی فروشندگان می توانند با شماره تخلّفات بهداشتی : 2264793 تماس حاصل نمایند.