عیداز ماده عود به معنی بازگشت است و واژه فطر از فطرت به معنی سرشت؛ بنابراین عید فطر یعنی بازگشت به فطرت و سرشت، بازگشت از این نظر که آیا رابطه انسان با فطر پاک انسانی به صورت درست و صحیح برقرار است یا نه؟ آیا اعماق آن روح و فطرت پاکی که پروردگار عالمیان به انسان عنایت فرموده است بر اثر حجابهای جهل، انحراف و گناه، زنگار بر رویش نشسته، در کلاس ماه مبارک رمضان زنگارهای آن زود شده است یا نه؟ اگر چنین است باید اول نجات و آغاز پیروزی بر طاغوت نفس را در یکم شوال در نماز عید فطر اعلام نموده و جشن بگیرند به این عنوان که آنچه در ماه مبارک رمضان آموخته اند و در راه خود سازی و بهسازی بکار برده اند ابراز دارند. با کلمات و حرکات. بلکه در قلب و درون وجودشان با تمام وجود احساس و با شعار آمیخته با شعور و ندای برون و درون که خدا بزرگتر از آن است که توصیف گردد، آری چنین است معبودی جز خدای یکتا بی همتا نیست، خدا بزرگتر از آن است که وصف شود و حمد وسپاس اختصاص به ذات منزه خدا دارد به خاطر اینکه ما را به راه پاکسازی و انسان سازی هدایت کرده است و شکر ایزد متعال را که امت را بهترین جمعیت و امت قرار داده است. رمضان اندک اندک به پایان می رسد مسلمانان و روزه داران در مکتب رمضان و روزه در سایه سار قرآن و نیایش ها و تقویت ایمان و اعتقاد و صبر و اراده پس از اموختن و یادگیری به خود سازی پرداخته اند، حال جشن می گیرند و اعلام می دارند که در راه پر فراز و نشیب جهاد اکبر با گام های محکم و استوار عبور کرده و به مقصد رسیده اند، چرا که برای انسان عود به خویشتن فرارسیدن بهار معنویت است مانند درختانی که پس از پشت سر گذاشتن زمستان سرد و سخت به بهار رسیده اند و در مسیر شکوفایی قرار گرفته اند به راستی چه عیدی شیرین تر و چه موقعیتی بالاتر از بازگشتن به خویشتن و پیروزی بر نفس سرکش اماره در دین مبین اسلام به طور رسمی ها عید وجود دارد عید فطر- عید قربان- عید غدیر و عید جمعه.
عید قربان جشن ایثار و فداکاری ست و بنده مسلمان در این رابطه به خود باز می گردد آیا به ماهیت چنین عیدی رسیده یا نه آنگونه که حضرت ابراهیم خلیل(ع) قهرمان توحید رسید.
عید غدیر جشن ولایت و امامت است.
عید جمعه بازگشت به خویشتن است که نقش بسار مهمی در پیشبرد و اهداف وصول به مقصود که همانا برقراری اتحاد و یک رنگی و همدمی مسلمانان است و بزرگترین برکات را برای مسلمین به ارمغان می آورد ولی در نگاه دقیق تر می توان به این حقیقت پی برد که اگر عید فطرت و خود سازی نباشد اعیاد دیگر تکمیل نخواهد شد اگر چنین روزی یعنی عید فطر و زندگی انسان تحقق یابد همه روز ها عید است چنان که امیر بیان حضرت علی (ع) می فرماید:
«امروز تنها عید کسانی است که روزه آنها در پیشگاه خدا پذیرفته شود و عبارت شبانه آنها مورد پذیرش خداوند قرار گرفته و هر روزی که گناه نکنی روز عید تو است.»
نویسنده: غریبه رحیمی