لباسهای محلی و فرهنگ کردی با یورش مدل های ماهواره ای در میان مردم کرد روز به روز در حال کمرنگ شدن است و این امر مخاطراتی جدی را برای از بین رفتن فرهنگ و سنتهای اصیل کردی بوجود آورده است که نیاز به ایجاد آگاهی های لازم و چاره اندیشی دارد.
به گزارش خبرنگار آفتاب دل، امروزه که زیبایی و خوش لباسی مهم ترین شاخص برای حضور در اجتماع به شمار می رود و شرط اصلی در یافتن اعتماد به نفس به ویژه در میان قشر جوان و نوجوان است ( ناشی از غفلت فرهنگی در جامعه) بازار لباس های غربی داغ شده است و از پس تنوع طلبی که به واسطه تبلیغات گسترده از مدل های جدید ارائه می شود متأسفانه لباس های کردی در میان مردم کرد کمرنگ شده است.
یکی از مواردی که تاثیری شگرف و قابل توجه بر حفظ یا نابودی یک فرهنگ دارد قطعاً لباسهای محلی است و فرهنگ کردی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
یکی از اصلیترین دلایل گسترش تغییرات پوششی در کردستان را باید در تلاش شبانهروزی شبکههای ماهوارهای جستوجو کنیم که به شدت در پی ترویج سبک زندگی غربی هستند که در آن تلاش برای القای فرهنگ خود بر سایر جوامع است.
در سالهای اخیر با کاهش تمایل خیلی از جوانان در مورد استفاده از لباسهای کردی مواجه شده ایم و این امر مخاطراتی جدی را برای از بین رفتن فرهنگ و سنتهای اصیل کردی بوجود آورده است که نیاز به ایجاد آگاهی های لازم و چاره اندیشی دارد.
لباس کردی از زیباترین نوع پوشاک ایرانی است و این زیبایی در پوشاک زنان این منطقه از تجلی بیش تری برخوردار است .
دامن های بلند و بعضاً پرچین پیراهن های و رنگا رنگی آن ها به همراه بخش های دیگر این پوشش چشم هر بیننده ای را متقاعد می کند که به این زیبایی اعتراف نماید و همین امر باعث شده چند بار در جشنواره های محلی جهان به عنوان لباس زیبای برتر انتخاب شود. اما هم اکنون لباس های کردی زنانه و مردانه شهرهای کردستان به جای خودنمایی برتن آدم های شهر به ویترین تعداد محدودی از مغازه ها کوچ کرده و جای آن ها را لباس هایی پر کرده است که هیچ تناسبی با فرهنگ و سابقه تاریخی کردستان ندارد و متأسفانه امروزه کمتر خبری از تنوع رنگ لباس زنان و دختران کرد در معابر شهرها وجود دارد هر چند در گذشته مناطق کرد نشین را به نوع پوشش و لباس های محلی می شناختند و همواره یکی از دلایل حضور مردم سایر استان های کشور در این مناطق ایران نوع پوشش خاص و محلی آن بود.
الگوبرداری پاره ای دختران و زنان سطحی نگر از مدلهای آرایش سر و صورت و غیره در ماهواره نیز امروز یکی دیگر از معضلاتی است که در سطح خیابان ها و پیاده روها ظاهر می شوند.
با گذری ساده در سطح شهر می توان دید که فرهنگ و سنن مردم در حال تغییر است و مسائل و دغدغه های جدیدی، بویژه در بین جوانان بوجود آمده است که نمونه های آن را می توان درمراسم های جشن و عروسی و همچنین در نحوه لباس پوشیدن جوانان مشاهده کرد و این امر نیازمند پاره اندیشی و دلسوزی مناسب از سوی مسئولین امر فرهنگ و انجمنها و فعالان فرهنگی در سطح شهرستان است.
احیاء لباس های بومی منطقه ای کردستان در جامعه کردی
علی محسن منتشلو کارشناس علوم دینی در گفتگو با خبرنگار آفتاب دل گفت: با توجه به وضعیت نامناسب عبور و مرور خانم ها در شهر و استفاده از پوشش نا مناسب باید تلاش شود استفاده از لباس های بومی، منطقه ای کردستان که نماد حجاب برتر اسلامی است در جامعه امروزی احیاء گردد.
وی گفت:با توجه به اینکه امروزه متاسفانه جامعه ی ما با اسم مدرنیسته گری به سوی جاهلیت گذشته برگشته است و تمام ارزش ها و ضد ارزش ها جای خود را تغییر داده اند انتظار می رودبا احیاء این پوشش که به واقع به دست فراموشی سپرده شده و جای آن با ضد ارزش ها ی نامناسب غربی عوض شده است مورد توجه قرار گیرد و تلاش جدی برای احیاء این فرهنگ غنی صورت گیرد.
پوشیدن لباس کردی در استان هر روز غریب تر می شود
دکتر علی اصغر حسینی استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار آفتاب دل گفت: عدم عرصه تولید لباس کردی در استان های کردستان و سایر مناطق کرد نشین و در کنار آن ورود لباس های غربی از دلایلی است که پوشیدن لباس کردی در استان هر روز غریب تر می شود و کسی رغبت چندانی به این پوشش ندارد.
وی گفت: لباس قوم کرد همواره به عنوان آراسته ترین و پوشیده ترین لباس در دنیا مطرح شده و همانطور که مقام معظم رهبری این استان را یک استان فرهنگی نامیدند ولی متاسفانه مسئولان در این امر کوتاهی کرده اند.
وی در ادامه افزود: در نسل جوان ما گنجینه هایی وجود دارد که آن طور که باید بروز نکرده است زیرا به دلیل وجود شبکه های ماهواره ای هویت مان در حال گرایش به سمت غرب است که در این مورد باید نهادهای فرهنگی، آموزشی وارد عمل شوند و پتانسیل های فرهنگی در بحث پوشش را انجام دهند . پس یادمان باشد که پوشش لباس اصیل کردی را تنها مرسوم به مراسم کردی ننمائیم تبلیغات رسانه های بیگانه و مد گرایی فرهنگ و شناسنامه کردها را به وادی فراموشی سپارد و این لباس زیبا محدود به مراسم جشن و شادی نشود.