طراحی سایت

قالب وبلاگ

میوه در سنندج همچنان بر مدار گرانی میچرخد - ستاره آسمان
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

طراحی سایت


ستاره آسمان
چاوەکانم داخست تا کە چاوی خومارت نەبینم لە نەکاو دڵم گووتی خۆ ئەمن ھەستی دەکەم و دەیبینم
نویسنده: غریبه رحیمی - خبرنگارهمشهری
هرسال با نزدیک شدن به نوروز،جنب و جوش فراوانی در بازار انواع کالاهای مورد نیاز مردم ایجاد می‌شود و البته این موضوع با گران‌تر شدن برخی کالاها نیز همراه است، اما گرانی میوه، سال جاری زودتر مهمان بازار کردستان شده است؛ پدیده‌ای که به دلایل مختلف به‌ویژه کاهش تولید میوه‌های فصلی، عرصه را بر مردم تنگ می‌کند و گرانی بر بازار میوه حاکم می‌شود.

 

اکنون دیگر همه مردم به افزایش قیمت انواع میوه درروزهای نزدیک به پایان هرسال یا همزمان با مناسبت‌های ملی و دینی، عادت کرده‌اند، اما سال جاری گرانی میوه در ماه و روزهای انتهایی سال زودتر از همیشه در بازار به چشم می‌خورد و این افزایش قیمت، بیشتر در میوه‌هایی نمایان است که بازار تقاضای بیشتری دارد و مردم از آن بیشتر استفاده می‌کنند.

این روزها بازار میوه خلوت‌تر از انتظار کسانی است که در این صنف مشغول کار هستند. میان مردم و کسانی که در این زمینه مشغول فعالیت هستند رفتیم تا نظرات آنها را جویا شویم.

کاهش قدرت خرید مردم
یکی از شهروندان سنندجی در گفت‌وگو با همشهری با اشاره به افزایش نرخ‌ها در بازار اظهارمی کند: هرسال در روزهای نزدیک به تعطیلات نوروز بازار میوه به حال خود رها می‌شود، درحالی که ضرورت این بازار، نظارت دائمی است.
«معصومه زند کریمی» ادامه می‌دهد: این روزها قیمت سیب و پرتقال و کیوی تا 2برابر افزایش یافته است و تنها میوه‌ای که قیمت مناسب دارد خیاراست. به همین دلیل شاهد هستیم که بسیاری افراد از بازار میوه دست خالی خارج می‌شوند.
وی می‌افزاید: امروز شاهدیم که نرخ بسیاری از کالاهای اساسی و ارزاق عمومی به شیوه نامناسبی افزایش یافته و این موضوع مردم را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است.
این شهروند سنندجی اضافه می‌کند: افزایش نرخ‌ها درحالی اتفاق افتاده است که سطح درآمدهای مردم چندان بالا نیست و این موضوع سبب کاهش قدرت خرید شهروندان می‌شود.

قیمت‌ها ثبات داشته باشد
یکی دیگر از شهروندان نیز عنوان می‌کند: اکنون قیمت میوه که البته‌گاه کیفیت آنها چندان تناسبی هم با قیمتشان ندارد، در بازار بسیار بالا رفته است. این موضوع وقتی نگران‌کننده‌تر می‌شود که به تعطیلات نوروز و دید و بازدیدها نزدیک‌تر می‌شویم. در چنین روزهایی خود به خود تقاضا برای خرید میوه بیشتر می‌شود و قیمت به ناگاه افزایش می‌یابد و مردم را در شوک قیمت فرو می‌برد.
 «فواد جلیلی» اضافه می‌کند: این روزها شاهدیم که قیمت برخی میوه‌ها از 50 تا صد درصد افزایش یافته است و این موضوع می‌تواند خبر از ایجاد مشکلاتی در بازار میوه در روزهای پایانی سال و نزدیک نوروز نیز داشته باشد.

قیمت‌ها در بازار مشابه نیستند
مادری که دست فرزندش را گرفته و برای خرید به بازار میوه مراجعه کرده بود نیز اظهارمی کند: بازار میوه سنندج در سطح خرده‌فروشی، تابع مقررات و ضوابط خاصی نیست.
وی که نخواست نامش ذکر شود، می‌افزاید: هر مغازه‌ای محصولات خود را با قیمت دلخواه عرضه می‌کند، به‌طوری که در یک فروشگاه پرتقال تامسون هرکیلو 3هزار تومان است و در مغازه دیگر شاهدیم که همین محصول کیلویی 4500تومان عرضه می‌شود. این شهروند با بیان اینکه سنندج به بازار عرضه مستقیم میوه در همه مناطق نیاز دارد، اضافه می‌کند: اکنون نظارت و قیمت‌گذاری بر بازارمیوه انجام نمی‌شود.

واسطه‌ها عامل گرانی هستند
یک میوه‌فروش که درحال چیدن میوه‌هایش روی سینی‌های جلوی مغازه‌اش بود و پرتقال، سیب کیوی و میوه‌های دیگرش را نیز با نظم و‌ترتیب ویژه‌ای چیده بود، اظهارمی کند: از عمده‌ترین علل گرانی میوه، کمبودی است که در بازار احساس می‌شود. اکنون در فصلی هستیم که فقط برخی از شهرهای کشور میوه دارند و ازسوی دیگر تا میوه به دست ما برسد ازسوی چند دست واسطه دست به دست می‌شود که هریک بر افزایش قیمت تأثیرگذارند و درنهایت، میوه با بهایی نسبتا بالا به دست مصرف‌کننده می‌رسد.
«تیمور ناصری» ادامه می‌دهد: البته نباید این نکته راهم فراموش کنیم که قیمت میوه بستگی به کیفیت آن هم دارد، اگر کیفیت میوه خوب باشد گران‌تر از میوه‌هایی با کیفیت نامناسب در بازار ارائه می‌شود.
وی می‌افزاید: در گذشته میوه ارزان بود و بازار میوه و‌تره‌بار محلی مناسب برای کسب و کار ما محسوب می‌شد، اما امروز فروش ما به نصف کاهش یافته است و با این وضع معیشت ما نیز چندان تعریفی ندارد و درآمد خوبی نداریم.
این میوه‌فروش عنوان می‌کند: از خصوصیت‌های میوه این است که دچار افت و کاهش وزن می‌شود. پس مجبوریم قیمت آن را کمی بالاتر ببریم تا بتوانیم سود داشته باشیم که این موضوع هم ناخرسندی مردم را به دنبال دارد. با این گرانی، در بعضی موارد میوه‌فروش‌ها شاهد ضرر و زیان هستند تا سود.
ناصری اضافه می‌کند: وقتی ما مغازه‌‌ای را اجاره می‌کنیم باید به‌صورت شبانه‌روزی تلاش کنیم تا بتوانیم هزینه‌های مختلف از جمله اجاره بها، ایاب و ذهاب و همچنین مخارج زندگی را تأمین کنیم که با این وضع درآمد، از پس این مخارج به راحتی برنمی آییم.

گرانی میوه مقطعی است
«فتح‌الله‌زندی» نیز یکی دیگر از فروشندگان بازار میوه در سنندج است اظهارمی کند: هرسال در چنین روزهایی سطح قیمت‌ها تا حدودی بالا می‌رود که این موضوع بیشتر ناشی از پایان تدریجی ذخیره میوه‌های سردخانه‌ای است.
وی ادامه داد: البته گرانی میوه مقطعی است و قیمت‌ها با ورود میوه تعدیل می‌شوند. این میوه‌فروش از دیگر عوامل گرانی میوه در سنندج را وجود واسطه‌ها در عرضه میوه می‌داند و می‌افزاید: بخش عمده‌ای از میوه مورد نیاز مردم بین واسطه‌ها تا چند دست می‌چرخد و همین موضوع سبب می‌شود تا اختلاف عمیقی میان سطح قیمت‌ها از تولید تا مصرف وجود داشته باشد.
زندی ادامه می‌دهد: امروز مردم درگیر مشکلات اقتصادی هستند و می‌خواهند که قیمت‌ها در بازار ثبات پیدا کند پس این وظیفه مسئولان است که خواسته شهروندان را بر آورده کنند.

میوه‌ها دور ریخته می‌شوند
یکی دیگر از میوه‌فروشان  هم در این باره می‌گوید: اکنون برخی میوه‌ها به دلیل گرانی و افزایش بیش ازحد قیمت‌ها، روی دست ما می‌مانند و می‌گندند و سپس دور ریخته می‌شوند که این موضوع باید مدیریت و از اسراف میوه و افزایش قیمت آن جلوگیری شود.
«هیمن کریمی» اضافه می‌کند: علت گرانی میوه‌ها، سرمازدگی و خشکسالی است. این میوه‌فروش که دل خوشی از دستفروش‌ها ندارد ادامه می‌دهد: ما مغازه‌داران باید پول آب، برق، تلفن و عوارض و مالیات بپردازیم، اما دستفروشان نیاز به پرداخت این‌گونه مسائل ندارند و با خیال آسوده میوه خود را می‌فروشند و سود خوبی هم به جیب می‌زنند.

نظارت دقیق‌تر بازرسان بر بازار
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن وتجارت می‌گوید: از25 تا 30بهمن سال جاری درمجموع 2130 مورد بازرسی از واحدهای صنفی و غیرصنفی در بازار استان انجام شده است.
«فریبرز دهقان» با اشاره به کشف 87مورد تخلف در این بازرسی‌ها ادامه می‌دهد: در این زمینه 81 پرونده برای واحدهای مختلف صنفی و غیرصنفی تشکیل شده است. وی می‌افزاید: بیشتر این تخلفات گرانفروشی، کم‌فروشی و درج نشدن قیمت هستند که در این پرونده‌ها درمجموع 108میلیون و 642هزارو 658 ریال جریمه برای متخلفان در نظر گرفته شده است. این مسئول ادامه می‌دهد: در این مدت از طریق ستاد خبری اداره‌های صنعت، معدن و تجارت شهرستان‌های استان 86مورد گزارش مردمی دریافت و در رسیدگی به آنها 29 مورد تخلف احراز  شد که در این زمینه، پرونده‌هایی نیز تشکیل و به تعزیرات حکومتی ارسال شد. دهقان اضافه می‌کند: شهروندان می‌توانند در صورت مشاهده هرگونه تخلف واحدهای صنفی اعم از کم‌فروشی، گرانفروشی و درج نکردن قیمت ازسوی واحدهای مختلف صنفی، موضوع را با شماره تلفن 124 اطلاع یا با مراجعه به اداره‌های تابعه در شهرستان‌ها و در مرکز استان به سازمان صنعت، معدن و تجارت، تخلف‌ها را گزارش دهند.


.: Weblog Themes By Pichak :.



بازدید امروز: 26
بازدید دیروز: 179
کل بازدیدها: 264285

تمامی حقوق این وبلاگ محفوظ است | طراحی : پیچک

  • فروش بک لینک فالو | فروش بک لینک با کیفیت