غریبه رحیمی- برگزاری آیینهای سنتی و فرهنگی مورد مخالفت هیچکس نیست، آنچه که باعث مخالفت کارشناسان و مسئولان میشود رفتارهای پرخطری است که از سوی بعضی از نوجوانان و جوانان انجام میپذیرد. یکی از سنت های باستانی کردستانی ها مانند سایر مناطق ایران برگزاری جشن چهارشنبه سوری بوده که شب چهارشنبه آخر هرسال، با برپایی آتش، مراسم باشکوهی برگزار می کنند. واژه «چهارشنبهسوری» از دو واژه چهارشنبه که نام یکی از روزهای هفته است و سوری در زبان کُردی که به معنی سرخ است ساخته شدهاست در این روز در گوشه و کنار و کوی و برزن نیز بچه ها آتش های بزرگ می افروزند و از روی آن می پرند . مشهورترین نماد چهارشنبه سوری آتش است.در قدیم تمام اقشار و گروه های جامعه اعم از شاه و رعیت، پشته ای از هیزم یا وسیله قابل احتراق را در نقاط مختلف شهر، روستا و محلات گرد آورده و آتش می زدند. گذشت زمان در این رسم فقط توانسته مکان این آتش بازی را تغییر دهد. زندگی شهرنشینی این اتش بازی را از حیاط های دل باز و میادین اصلی روستاها به پشت بام های آپارتمان ها و این اواخر به پارک ها و در بعضی شهر ها به خیابان ها رسانده است. این کار و خواندن ترانه هایی که همه از آیین باستانی وام گرفته شده است منافاتی با امروز ندارد، اما مسئله ی نگران کننده تغییراتی است که در جهت انحراف از اصل رسم پیش آمده است. افروختن آتش در سال های قبل کنار افراد خانوداه با نظارت بزرگ تر ها انجام می شد. اما امروز جوانان به سطح خیابان ها و کوچه ها می آیند، آتش های عظیمی به پا می کنند که هم جان خود و هم سایر رهگذران را تهدید می کند.
در سالهای اخیر چهارشنبهسوری با حرکت به سوی خشونت، تحریف و استحاله شدهاست و از اصالت خود فاصله گرفتهاست. امروزه، استفاده از مواد محترقه و آتشزا که بعضاً دستساز و خطرناک هستند بسیار رایج است و جایگزین آیینهای کهن شدهاست. در چند سال گذشته، این شب همواره دارای آمار آسیبدیدگی و گاهی دارای تلفات جانی بودهاست.
هر سال با نزدیک شدن آخرین چهارشنبه سال دلهره و اضطراب بر اکثریت خانوادهها مستولی شده و نگاهها نگران این روز است، چرا که رفتارهای پرخطر بعضی از نوجوانان و جوانان نه تنها باعث آسیبهای جانی به خودشان میشود بلکه باعث بروز حوادث تلخ برای دیگران نیز میگردد چهارشنبه سوری دیگر سفیر شادی نیست، حالا صیاد جانها شده است. استفاده از مواد محترقه و تغییر دادن اداب و رسوم سبب شده که چهار شنبه سوزی هر سال درست قبل از شادترین لحظهها مثل بختک به جان شهرمان میافتد، جان عدهای را میگیرد و میرود تا سال بعد درست در همین زمان برگردد. آتش بازی اولین مشکلی که به ذهن هر کسی میرسد سوختگی است.سوختگی در اثر بوته های خشک خیلی شدید نیست. اما سوختگی چهارشنبه سوری این روزها که انواع مواد محترقه استفاده میشود به این آسانیها خوب شدنی نیست. نوع و شدت سوختگی های چهارشنبه سوری به انواع مواد محترقه بستگی دارد انواع وسایل آتش زا و ترقه های مختلف می تواند خطرات متفاوتی برجای بگذارد به خصوص مواد محترقه دست سازتحت عنوان نارنجک به دلیل قدرت فراوان انفجاری بیشترین آسیب را به اعضاء وارد می کند و نه تنها می تواند سوختگی های عمیق درجه دو و سه ایجاد کند می تواند آسیبهای شدیدی همچون قطع اعضای بدن را در پی داشته باشد بنابراین عمق سوختگی و شدت جراحات به نوع و مقدار مواد محترقه وابسته است و جراحت ها ی چهارشنبه سوری از خفیف تا عمیق صورت می گیرد ، قطع اندام ، نابینایی و تخلیه چشم از عواقب استفاده از مواد محترقه در چهارشنبه آخر سال است که می طلبد خانواده ها در این روزهای پایانی سال نسبت به مراقبت از اعمال و رفتار فرزنادانشان نظارت و مراقبت بیشتری داشته باشند.
برگزاری چهارشنبهسوری در چند سال اخیر با آلودگی صوتی، آسیب به تابلوها و دیوارهای شهر و ایجاد فضایی خشونتآمیز و تنشزا همراه بوده است به طوری که برخی شهروندان از رفتوآمد در خیابانها هم بیم دارند.
انتهای پیام/