هر سال در تابستان و تعطیلی مدارس و دانشگاهها موجی از نقل و انتقالات در مسکن به وجود میآید، به طوری که تابستان را فصل خوشنشینها یا اجارهنشینها نیز مینامند...
به گزارش آفتاب دل، هر سال در تابستان و تعطیلی مدارس و دانشگاهها موجی از نقل و انتقالات در مسکن به وجود میآید، به طوری که تابستان را فصل خوشنشینها یا اجارهنشینها نیز مینامند. اجارهنشینی موضوعی است که بسیاری از جوانانی که تازه تشکیل خانواده دادهاند و خانوادههایی که با درآمد کم امرار معاش میکنند با آن دست به گریبانند؛ خانوادههایی که برای تأمین مسکن اجارهای خود با مشکلات بسیاری روبهرو هستند.
هرسال بر اساس نرخ تورم در کشور اجاره بهای مسکن افزایش پیدا میکند واین یک عرف در جامعه است، اما به دلیل نبودابزارهای قانونی برای اجرای بندهای قانونی در مورد مسکن و اجاره بهای آن، شاهد تغییرات محسوس اجاره بهای مسکن هستیم. در چند سال گذشته در استان نرخها بدون هیچ ضابطهای افزایش پیدا کرده است. در سال جاری نیز باوجود آن که شاهد رکود بازار و تا حدودی تثبیت قیمتها در بازار بودهایم، اما اجاره بهای مسکن در برخی از مناطق شهری تغییرات محسوسی داشته است.
درباره قیمت مسکن و اجاره بهای آن مطالب بسیاری ارائه شده است، اما آنچه در این میان بسیار مهم است برخورد مشاوران املاک و مالکان مسکن درقبال مستاجران است که نقش اساسی در تعیین اجاره بها ایفا میکنند. مستاجر ناچار از پذیرش خواسته آنها میشود، زیرا نیازمند سرپناهی امن برای خود و خانواده است.
یکی از شهروندان اجاره نشین در شهرک «نخشین» در گفتوگو با خبرنگار ما میگوید: هزینه اجاره خانه بسیار بالا رفته است، به طوری که خانهای که سال گذشته با 10 میلیون رهن و 400 هزارتومان اجاره کرده بودم، امسال مالک خانه با وجود بالا بردن رهن آن قیمت کرایه را نیز افزایش داده است.
قیمت اجاره بهای مسکن و رهن آن در همه جا بسیار بالا رفته و کسی به این موضوع رسیدگی نمی کند. «علی رمضانی» با انتقاد از وضع نامناسب بازار مسکن و اجاره بهای مسکن میافزاید: هیچ نظارتی صورت نمیگیرد و قانون خاصی هم وجود ندارد که مالکان با توجه به آن اقدام به افزایش کرایه کنند. هرکسی با توجه به سلیقه خود اقدام به افزایش قیمتها میکند که این به ضرر اجاره نشین هاست.
نظارت بر رهن و اجاره مسکن وجود ندارد
یکی دیگر از شهروندان سنندجی میگوید: مشکل اجاره نشینی به راحتی حل نمیشود. افزایش کرایه خانه در سنندج برابری میکند با شهرهای بزرگ کشور و حتی شاید دربرخی موارد بیشتر از آن شهرها. زمانی که به مشاوران املاک هم مراجعه میکنیم پاسخی قانعکننده به ما نمیدهند و میگویند اگر نمیتوانید بروید در جای دیگر خانه اجاره کنید. «سوما ویسی» ادامه میدهد: برخی از مشاوران املاک برای کسب درصد بالاتر کمیسیون، اقدام به ارائه نرخهای بالا برای مسکن میکنند. جا دارد که اتحادیهها بیشتر براین موارد نظارت و با دلالان مسکن برخورد کنند.
اجاره بالای مسکن، حتی در نقاط حاشیه ای
یکی دیگر از شهروندان که در محله « گریزه » زندگی میکند میگوید: در سنندج اجاره بها در محلات حاشیهای چندان تفاوتی با شهرکها ندارد، زیرا صاحبان املاک میگویند که خانههای این نقاط حاشیهای همه امکاناتی را که در شهرکها ست دارا هستند.
«رضا محمدی» ادامه میدهد: این در حالی است که در محلات حاشیهای امکانات رفاهی بسیار پایین است و آسفالت و کوچهای مرتب و منظم و جای پارک برای ماشین وجود ندارد، ولی گویا صاحبان املاک فقط و فقط خود را در نظر میگیرند و اجاره بها را افزایش میدهند. ما اجاره نشینان هم مجبوریم که همه چیز را قبول کنیم.
بیشتر درآمد خانوادهها صرف اجاره بها میشود
یکی دیگر از شهروندان سنندجی میگوید: 25 سال است که اجاره نشین هستم و در محلههای مختلفی از سنندج خانه اجاره کرده ام.
«آمنه اسدی» اظهار میکند : چند سال قبل رشد جمعیت سنندج کم بود و تعداد کمتری خانوار در شهر وجود داشت. برای همین اجاره نشینی رونق امروز را نداشت و فقط برخی افراد به دنبال اجاره خانه مستقل بودند.
وی میافزاید: اکنون مشکلات اقتصادی خانوارها سبب افزایش اجاره نشینی شده است و بیشتر درآمد خانوادهها برای آپارتمانی پرداخت میشود که شاید کمترین هماهنگی را با خواستههای آنها دارد.
اسدی میگوید: مستاجران مجبورند با درنظرگرفتن شرایط مالی خود، آپارتمان اجاره کنند؛ موضوعی که همیشه هم به نفع مستاجران نیست. اغلب آنها باید با حداقل خواستههای خود در یک آپارتمان ساکن شوند که شاید کمترین امکانات را داشته باشد.
مشاوران املاک نقشی در افزایش اجاره ندارند
در ادامه یک کارشناس مسکن میگوید: افزایش اجاره مسکن یک امر طبیعی است و بر اساس نرخ تورم و ارزش پولی کشور، نرخ مسکن و اجاره بهای آن افزایش پیدا میکند . در سال جاری در بعضی از مناطق سنندج اجاره خانه 10 تا 15 درصد رشد داشته و در بسیاری از مناطق حاشیهای نیز ثابت مانده و یا با کاهش روبه رو بوده است.
«سامان کرمی» با اشاره به نقش اتحادیههای مشاوران املاک در تعیین قیمت اجارهبهای مسکن ادامه میدهد: قیمتگذاری از سوی موجر و مستأجر توافقی صورت میگیرد و آژانسهای املاک نقشی در تعیین نرخ اجارهبها ندارند و تنها به عنوان ناظر بر معاملات نظارت و کنترل میکنند.
وی اضافه میکند : سنندج 685 واحد آژانس املاک دارای پروانه دارد که 580 واحد آن در شهر و حومه فعال هستند و تنها نقش نظارتی در عقد قرارداد معاملات را دارند و به دلیل نداشتن حکم قضایی توانایی کنترل و مقابله با این پدیده را ندارند.
این کارشناس مسکن عنوان میکند : تعیین حداقل و حداکثر قیمت راهحل نهایی کاهش اجارهبهای مسکن نیست. مشکل اجارهبهای مسکن اپیدمی است که تنها با برنامهریزی اقتصادی، استفاده از کارشناسان مسکن، افزایش عرضه بر تقاضا در بخش تولید مسکن و استفاده از ابزارهای اجرایی دیگر از جمله ابزارهای مالیاتی میتوان از افزایش اجارهبهای مسکن جلوگیری کرد. در غیر اینصورت استفاده از اعمال دیگر برای تعیین حداقل و حداکثر نرخ برای اجارهبهای مسکن عملی نخواهد بود.
گزارش از غریبه رحیمی
انتهای پیام/