یک کارشناس تغذیه میگوید: بسیاری از مواد غذایی آماده و رنگارنگی که امروزه در سوپر مارکتها و اغذیهفروشیها میبینیم، حاوی مواد مضر و بعضا غیرمجازی هستند که در تهیه این فراوردهها از آنها استفاده میشود. اینگونه مواد رنگی افزودنی و نگهدارنده بر کیفیت مواد غذایی اثر سو میگذارد و سلامت افراد را به خطر میاندازد.
به گزارش خبرنگار آفتاب دل، شاید درنگاه نخست اینکه چه چیزی را بهعنوان خوراک در طول شبانه روز استفاده میکنیم چندان مهم نباشد، چراکه زندگی ماشینی امروز سبب شده است بسیاری از اولویتهای بشر تغییر کند و برخی موضوعها برای او پیش پا افتاده جلوه کند.اکنون دیگر سر سفره بسیاری از کردستانیها هم غذاهای آماده دیده میشود؛ غذاهایی که نه تنها چندان نیاز بدن را تأمین نمیکنند، بلکهگاه نیز خود به دلیل داشتن چربی بالا، مواد نگهدارنده و رنگهای غیرمجاز خوراکی میتوانند زمینه بروز بیماریها را ایجاد کنند.
بی توجهی به تغذیه
تغذیه از موضوعهای مهی است که نقش اساسی در سلامت جسمی و حتی روحی انسان دارد، هرچند دراین سالها چندان اهمیتی به آن داده نمیشود وگاه توجه به آن به دست فراموشی سپرده شده یا دست کم، مورد کم توجهی قرار گرفته است.
تغذیه سالم از مهمترین عوامل سلامت افراد است و به تغذیهای گفته میشود که در کنار تأمین همه نیازهای غذایی بدن، عوارضی نیز برای سلامتی انسان به دنبال نداشته باشد.
مشکلات تغذیهای به 2 صورت کمبود مواد غذایی و اضافه مصرف مواد غذایی دیده میشود و اکنون نیز در قرن 21 مشکل بیشتر کشورها تغذیه ناشی از اضافه مصرف مواد غذایی است.پژوهشگران علوم پزشکی میگویند که بیشتر افراد بدون اینکه متوجه باشند سلامت خود را به خطر میاندازند؛ خطرهایی که شاید هرگز متوجه آن نمیشوند. سلامتی، مهمترین عامل پیشرفت و ضامن بقای جامعه است.
تغییر سبک زندگی
یک شهروند سنندجی میگوید: رفتارهای مردم سیر بیماریها را در آنان کمتر یا بیشتر میکند. کم تحرکی، عادتهای بد غذایی، مصرف دخانیات و استرس، همه مربوط به رفتار و سبک زندگی مردم است و از طریق توانمندسازی خود مردم میتوان از این رفتارهای نادرست و مشکلات و بیماریهای ناشی از آن پیشگیری کرد.
«هاجر زندسلیمی» ادامه میدهد: مردم به غذاهایی که میخورند، دقت نمیکنند و رفتار غذایی نادرستی دارند که خود سبب بروز بیماریهای خطرناکی میشود.
وی آموزش و اطلاعرسانی را در این زمینه نامناسب ارزیابی میکند و میافزاید: مسئولان حوزه بهداشت و درمان استان باید با بهرهگرفتن از کارشناسان و متخصصان تغذیهای، اطلاعرسانی مناسبی به مردم داشته باشند و آموزشهای لازم را به شهروندان ارائه دهند، چراکه اکنون بیشتر مردم نسبت به نوع تغذیه خود بیتفاوت هستند و چندان به آن اهمیتی نمیدهند.
تهدیدی به نام فست فود
یکی دیگر از شهروندان اظهار میکند: این روزها دیگر نسل جوان حوصله درست کردن 3 وعده غذایی را ندارند و بیشتر اوقات به غذاهای آماده یا دراصطلاح فست فودها رو میآورند. به همین دلیل است که میبینیم بیشتر افراد دچار اضافه وزن و حتی دچار بیماریهایی مانند کم خونی و فقر آهن میشوند.
«مرضیه شیخ احمدی» میافزاید: تغذیه صحیح در پیشگیری از بیماریها بسیار اهمیت دارد، بهگونه ای که بسیاری از نوجوانان و جوانان با اضافه وزن دست به گریبانند؛ معضلی که به دنبال آن، باید منتظر افزایش فشار خون، افزایش قند خون، سرطان و نیز سکتههای زودرس مغزی و قلبی بود.وی ادامه میدهد: زندگی ماشینی امروز نیازمند تحرک است، اما از آنجا که بیشتر افراد جامعه به پشت میزنشینی عادت کردهاند، مجبورند با دردسرهای ناشی از کم تحرکی مانند پوکی استخوان و چاقی دست و پنجه نرم کنند. پس اگر میخواهیم زندگی سالمتری داشته باشیم، باید سبک زندگی خود را تغییر دهیم تا مشکلات سلامت جامعه کمتر شود.
درگذشته خانوادهها از نظر جسمی سالم بودند
یکی از شهروندان کهنسال سنندجی نیز میگوید: امروزه خانوادهها و بهویژه زنان خانهدار، چندان زحمت غذا درست کردن را به خود نمیدهند و به بهانههای مختلف از درست کردن بسیاری از غذاهای مفید طفره میروند، اما از این موضوع غافلند که بروز بسیاری از بیماریها در میان اعضای خانواده، ناشی از نداشتن تغذیه سالم است. به جای این همه مراجعه به پزشک و مصرف دارو میتوان با داشتن رژیم غذایی مناسب، بسیاری از مشکلات سلامت خود را درمان کنند.«فاطمه مرادی» میافزاید: در گذشته برای بچهها بیشتر غذاهای محلی و سالم درست میکردیم و به همین دلیل بود که خانوادهها ازنظر جسمی و روحی سالم بودند، اما امروزه شاهدیم که خانوادهها بیشتر به غذاهای آماده رو آوردهاند.
وی ادامه میدهد: درچنین شرایطی نباید انتظار خانواده ای سالم را ازنظر جسمی یا روحی داشت، چراکه نوع تغذیه بر جسم و روح تأثیرگذار است.
بی توجهی به تأثیر غذاها
یکی دیگر ازشهروندان سنندجی اظهار میکند: درزمینه تغذیه معمولا بدون تفکر و تعمق از عادتهای غذایی پیروی میکنیم و توجهی به اثرهای مثبت یا منفی آن در سلامت خود نداریم.
«آرزو رجبزاده» اضافه می کند: این موضوع درحالی است که بسیاری از عادتهای غذایی، ممکن است نامناسب باشد و اثرهای نامطلوب وگاه غیرقابل جبرانی در سلامت ما به جا می گذارد.
جای خالی غذاهای محلی
یکی دیگر از شهروندان سنندجی دراین زمینه میگوید: ما باید ریشه یابی کنیم که چرا مردم دیگر کمتر سراغ غذاهای سنتی و محلی کردستان میروند.
«مرتضی احمدی» ادامه میدهد: هنوزهم اگر به خانه مادربزرگها سر بزنیم، میبینیم که بوی خوش غذاهای محلی به مشام میرسد، اما واقعیت این است که دیگر مردم علاقه ای به پخت چنین غذاهایی ندارند.
وی میافزاید: به نظرم امروز ترویج تغذیه سالم نیز جزو فعالیتهای فرهنگی محسوب میشود. پس چه بهتر که بزرگترها به فکر بیفتند و در قالب کلاسهای آموزشی، نسل جوان را با این غذاها آشنا کنند. شاید غذاهای آماده، کمتر مورد استفاده قرار گیرد.
لزوم اصلاح شیوه تغذیه
یک کارشناس تغذیه میگوید: بسیاری از مواد غذایی آماده و رنگارنگی که امروزه در سوپر مارکتها و اغذیهفروشیها میبینیم، حاوی مواد مضر و بعضا غیرمجازی هستند که در تهیه این فراوردهها از آنها استفاده میشود. اینگونه مواد رنگی افزودنی و نگهدارنده بر کیفیت مواد غذایی اثر سو میگذارد و سلامت افراد را به خطر میاندازد.
«آرش ولد بیگی» ادامه میدهد: استفاده از این مواد نباید بهصورت مستمر باشد، چراکه میتواند عوارض زیادی برای بدن به وجود آورد و مردم باید در استفاده از اینگونه مواد دقت کافی داشته باشند.
وی میافزاید: تغذیه از نیازهای اساسی در زندگی فرد است و باید به آن توجه ویژه ای کرد. این درحالی است که امروزه کمتر به این موضوع اساسی توجه میشود.ولد بیگی با تأکید بر لزوم استفاده از میوههای ارگانیک در سبد غذایی خانوادهها عنوان میکند: امروز سبک زندگی تغییر کرده است و غذاهای فست فودی جای غذاهای محلی را گرفتهاند، درحالی که این نوع غذاها ارزش تغذیه ای مناسبی ندارند و نمیتوانند نیازهای تغذیه ای بدن را بهصورت کامل برآورده کنند.این کارشناس تغذیه اضافه میکند: امروزه به دلیل تغذیه نامناسب، شاهد شیوع انواع بیماریها درجامعه هستیم. این درحالی است که باید برای اصلاح شیوه تغذیه افراد، آموزشهای لازم را به خانوادهها ارائه داد.
گزارش از غریبه رحیمی
انتهای پیام/