استان کردستان یک استان کرد نشین در غرب ایران است که مردم آن به زبان زیبای کردی تکلم می کنند و دین مردم کردستان اسلام و اکثریت آنان پیرو مذهب تسنن و شافعی می باشند ، بیشتر مردمان آن به شیوه ی سنتی زندگی می کنند و سنندج ( سنه دژ) مرکز استان کردستان است . اقلیم کردستان کوهستانی و با آب و هوای نسبتاٌ سرد و معتدل که پوشیده از کوه های بلند و زیبا است .
سفر به کردستان می تواند خاطره های به یاد ماندنی را در دفتر خاطرات ذهنمان بر جای بگذارد این اقلیم دارای جاذبه های گردشگری زیبایی است که هر ساله گردشگران خارجی و داخلی بسیاری را به خود جذب می کند .
پوشش جنگلی ( جنگل های بلوط) ، آبشارها و رودخانه ها و چشمه های خروشان و کوه های سر به فلک کشیده و طبیعت بکر و متنوع این سرزمین و اماکن تاریخی و صنایع دستی و گیوه و گلیم و ... این استان در واقع جذابیت های چشم نوازی را برای این استان رقم زده است .
موسیقی و رقص کردی خاص این منطقه و از ویژگی های فرهنگی قوم کرد برای بسیاری از میهمانان و گردشگران بسیار جالب و جذب کننده و طرب انگیز است . داشتن آگاهی لازم از تمامی این اماکن تاریخی و طبیعی در واقع باعث استفاده بهینه از لحظات سفر به استان کردستان می شود .
سنندج ( سنه دژ) مرکز استان کردستان ، شهری کوهستانی که همچون سینه ریزی بر دامن آبیدر سرافراز می درخشد ، این شهر دارای اماکن تاریخی و جاذبه های گردشگری بسیار زیادی است از جمله : مسجد جامع سنندج که در ضلع شمالی خیابان امام خمینی واقع شده است و مربوط به آثار به جا مانده از دوره ی قاجاریه است .
مجموعه ی پارک تفریحی آبیدر که بر دامنه ی کوه آبیدر واقع شده و باغ بزرگ امیریه و بزرگترین سینمای روباز تابستانی کشور در این باغ جای گرفته است .
بازار سنندج که در دو طرف خیابان انقلاب واقع شده و در زمان حکومت اردلان ساخته شده است.
عمارت آصف یا خانه ی کرد که در خیابان امام خمینی سنندج واقع شده است و بزرگترین موزه ی مردم شناسی شهر سنندج محسوب می شود و حمام داخل آن زیباترین حمام خصوصی می باشد و بنای اولیه ی این عمارت در دوره ی صفویه ایجاد و در دوره ی قاجار و پهلوی تکمیل شده است .
عمارت خسروآباد، این عمارت در بلوار خسروآباد(شبلی سنندج) قرار دارد و در نوع خود بی نظیر و مرکز حکومت اردلان بوده است .
عمارت وکیل ، این عمارت در خیابان کشاورز سنندج واقع شده است و بخشی از این عمارت متعلق به دوران زندیه و بخش دیگر آن مربوط به دوره ی قاجار است .
امامزاده پیر عمر ، در ضلع جنوبی خیابان امام خمینی (ره) واقع شده و تاریخ ساخت آن به سال 1046 ه . ق می باشد و این امامزاده را پسر بلافصل حضرت علی (ع) می دانند .
امامزاده هاجر خاتون ، واقع در خیابان صلاح الدین ایوبی در محله سر تپوله ی سنندج است و خواهر امام رضا (ع) می باشد که در سفر آن امام بزرگوار به خراسان در کردستان رحلت نموده است .
امامزاده پیر محمد ، این بقعه در میدان نبوت سنندج و در بالای تپه ای که قبرستان قدیمی شهر است واقع شده است .
دریاچه سد وحدت ، در 20 کیلومتری شهر سنندج در مسیر جاده ی سقز واقع شده است .
البته سنندج اماکن تاریخی و طبیعی دیگری دارد که با سفر به این استان شاهد آن خواهیم بود.
دیگر دیدنی های جذاب استان کردستان برای گردشگران و میهمانان مسافر شامل :
قرآن نگل متعلق به روستای نگل ، که در 65 کیلومتری غرب سنندج به مریوان در داخل مسجد این روستا و از آثار کهن باقی مانده است .
قلعه ی باستانی زیویه در 55 کیلومتری جنوب شرقی سقز روی تپه ی نسبتاٌ مرتفع که مربوط به هزاره ی اول قبل از میلاد است .
شهر مرزی بانه با طبیعتی کوهستانی و زیبا و دارای بازارهای مرزی که هر ساله افراد و گردشگران بسیاری را به خود جذب می کند .
روستای نجنه که روستایی است از توابع شهر بانه که دارای پرورشگاه ماهی قزل آلا بوده و مانند تکه ای از بهشت سر سبز و زیبا و پرآب می باشد .
قلعه ی باستانی قم چغای در 45 کیلومتری بیجار است و مربوط به سده های 8 و 9 قبل از میلاد می باشد .
منطقه ی اورامان تخت در جنوب شررقی شهر مریوان قرار دارد و از مناطق بسیار زیبای کردستان است و روستای واقع در آن معروف به هزار ماسوله است .
دریاچه ی زریوار در 3 کیلومتری شمال باختری مریوان و از بهترین جاذبه های گردشگری استان کردستان می باشد .
روستای پالنگان در 47 کیلومتری شمال غرب این شهر قرار دارد و دارای معماری زیبا در دل کوه می باشد .
غار باستانی کرفتو در فاصله ی 60 کیلومتری از شهر دیواندره واقع شده است و غاری طبیعی و آهکی و دارای معماری صخره ای می باشد .
کتیبه ی تنگی ور در 45 کیلومتری شمال غربی کامیاران و بین روستای تنگی ور و زیویه روی صخره ای در دره ای تنگ است که کتیبه ای به خط میخی و زبان آشوری حجازی بر آن نوشته شده است .
چهل چشمه از کوه های مرتفع و برف گیر و دارای چشمه سارهای بسیار است که در منطقه ی خور خوره ی دیواندره واقع شده است .
چشمه ی باباگر گر در 18 کیلومتری شمال شرقی شهرستان قروه است و دارای چشمه ای همیشه جوشان است و رنگ آن به دلیل گوگردی بودن گاهی مایل به سرخ و گاهی مایل به زرد است .
سراب وینسار ، از چشمه های قدیمی قروه که آب آن بسیار گوارا و عالی بوده و در داخل روستای وینسار قرار دارد و در خود بخش جنوبی شهر قروه سرابی طبیعی قرار دارد که از تفرجگاه های مردم منطقه است .
آبشار کویله مریوان ، از مکان های ویژه ی دیدنی در مسیر جاده ی مریوان به سقز است و در فصل بهار بسیار زیبا و سرسبز می شود .
چشمه ی آب تلخ پیر صالح در روستای قشلاق بیجار قرار دارد و آب آن برای درمان بیماری های رماتیسمی بسیار مفید است .
چشمه ی کواز که در 50 کیلومتری شمال غربی کامیاران واقع شده است و دارای آبی گوگردی که برای درمان بیماری های مجاری تنفسی و رماتیسمی و بیماری های جلدی ( پوستی) مفید می باشد .
البته در این مطالب ما اهم جاذبه های گردشگری کردستان را ذکر نمودیم و این سرزمین گفتنی هایی بیش از این دارد که در این مجال نمی گنجد و امیدواریم با سفری خوش به اقلیم کردستان خاطره ای دل انگیز و به یاد ماندنی ای را برای خود رقم بزنید.
بانی چاو