شاید باورتان نشود، اما براساس نتایج تحقیقات، شما میتوانید با رعایت هفت عادت ساده، خطر ابتلا به آلزایمر را 70 تا 80 درصد کاهش دهید. این مطلب چندی پیش در نخستین کنفرانس سالانه بینالمللی تغذیه و مغز عنوان شده است.
به گزارش جام جم، 16 محقق شواهد محکمی را در نشریه «پرونشن» ارائه کردهاند که نشان میدهد پیروی از این هفت عادات نه فقط از آلزایمر بلکه از بروز بسیاری از بیماریهای عصبی جلوگیری میکند. این بیماریها را باید راهزنان مغز انسان در مسیر پرپیچ و خم زندگی به شمار آورد.
1 ـ روغنهای ترانس و اشباع را در برنامه غذایی خود به کمترین مقدار ممکن برسانید: این روغنهای بد، سبب افزایش میزان کلسترول خون میشود. کلسترول بالای خون احتمال تشکیل پلاکهای خطرناکی را در مغز افزایش میدهد که سبب بروز بیماری آلزایمر میشود. مطابق پژوهشهای اخیر، افرادی که بیشترین میزان روغن اشباع شده را مصرف میکنند سه برابر بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری آلزایمر قرار دارند.
2 ـ سبزیجات، میوهها و غلات کامل (غلات سبوس دار) باید جزء اصلی رژیم غذایی شما باشد: این خوراکیها سرشار از انواع ویتامین و مواد معدنی است که از مغز محافظت میکند. پژوهشها نشان میدهد مصرف مقادیر زیاد میوه و سبزی در کاهش خطر بروز زوال قوای شناختی نقش دارد. رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزی خطر ابتلا به چاقی و دیابت نوع 2 را نیز کاهش خواهد داد و هر دوی این بیماریها در بروز آلزایمر موثر است.
3 ـ روزانه پنج میلیگرم ویتامین E دریافت کنید: مصرف این آنتیاکسیدان با کاهش خطر ابتلا به آلزایمر مرتبط است و میتوان آن را با خوردن یک مشت آجیل یا میوهها و سبزیجاتی نظیر انبه، آووکادو، گوجهفرنگی، فلفل قرمز، اسفناج و خوراکیهای دیگر دریافت کرد. سعی کنید تا میتوانید این ویتامین را از خوراکیها به دست آورید. دانشمندان تردید دارند که استفاده از مکملهای دارویی به اندازه این خوراکیها بتواند مفید واقع شود.
4 ـ با مشورت و صلاحدید پزشک، مکملهای B12 مصرف کنید: مصرف مقادیر کافی ویتامین B12 (حدود 4/2 میکروگرم در روز) ـ که در خوراکیهای حیوانی و نیز برخی غذاهای غنیشده یافت میشود - در کاهش بروز اختلالات شناختی موثر است. در پژوهشی که در دانشگاه آکسفورد روی افراد سالمند دارای برخی اختلالات حافظه صورت پذیرفته، مشخص شده است مصرف این ویتامین میتواند وضع حافظه این افراد را بهبود بخشد و سرعت روند زوال عقل را کاهش دهد. اگر بیش از 50 سال دارید یا گیاهخوار هستید به احتمال بسیار زیاد به مکملهای ویتامین 12 Bنیاز دارید. به همین دلیل حتما با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.
5 ـ از مصرف مولتی ویتامینهای دارای آهن و مس خودداری کنید: البته این حکم فقط تا زمانی اعتبار دارد که پزشکتان برای شما چنین مولتی ویتامینهایی تجویز نکرده باشد. به هر حال نظر پزشک بر هر روشی اولویت دارد. در واقع بیشتر افراد اگر رژیم غذایی درستی را دنبال کنند آهن و مس کافی را به دست خواهند آورد و به مصرف مکمل نیاز نخواهند داشت. دریافت بیش از حد آهن و مس میتواند سبب بروز مشکلات شناختی شود.
6 ـ از پختن غذا در ظروف آلومینیومی خودداری کنید: در عوض میتوانید از ظروف استینلس استیل (فولاد ضدزنگ) یا ظروف چدنی استفاده کنید. هر چند نقش آلومینیوم در عملکرد مغز هنوز در دست تحقیق و بررسی است، اما اطلاعات اولیه نشان میدهد این فلز میتواند سبب بروز اختلالات شناختی شود.
7 ـ سه بار در هفته و هر بار به مدت 40 دقیقه تند پیادهروی کنید: پژوهشها نشان میدهد تمرینات منظم هوازی میتواند خطر زوال عقل را 40 تا 50 درصد کاهش دهد.
اگر این هفت نکته را به عادات دائمی زندگی خود تبدیل کنید میتوانید امیدوار باشید مغزتان در مسیر طولانی زندگی شما را همراهی خواهد کرد.
توقعات زندگی ورسم ورسومات ازدواج در گذشته میان خانواده ها خیلی ساده و اسلامی بود و زندگی روستایی با شهری چندان تفاوتی نداشت.
بتول زندی از شهروندان سالخورده و قدیمی سنندج در تشریح تفاوت رسم ورسومات ازدواج گذشته و حال اقوام کرد در گفتگو با خبرنگارآفتاب دل گفت : مراسم ازدواج بخصوص در زمینه ی مهریه و خرید جهیزیه در گذشته بسیار سهل و آسان بود ، عروس با خانواده ی شوهر زندگی می کرد و خیلی هم صفا و صمیمیت بین زوج وخانواده بود ،کلاٌ از نظر خوراک و پوشاک همه چیز را ساده می گرفتند و زندگی شهری و روستایی چندان تفاوتی با هم نداشت ومهریه ها آن زمان شرعی بود و بعد از مدتی زوجه آن را به مساجد هدیه می کردند واین باعث خیرو برکت بیشتردر زندگی می شد و طلاق کلمه ی نا آشنایی برای خانواده ها بود و در آن موقع ماهواره نبود لذا ساده زیستی وایمان مردم خیلی قوی بود و اصالت در سطح خانواده ها حرف اول را می زد.
وی در ادامه افزود : زن وشوهر نسبت به هم خیانت نمی کردند و فرزندان در محیطی آرام تربیت می شدند و اجتماع سالم بود .خانواده ها تمام مایحتاج اولیه زندگیشون را خودشون تهیه می کردند لذا برای تمام مراسمات از جمله عروسی ها صاحبان مجلس خودشان برای ولیمه ی عروسی تولید کننده بودند ، از جمله رسوماتی که انجام می دادند مانند خرید عروسی که شامل : لباس کردی برای عروس و داماد که خیلی ساده و پوشیده بود ،آینه و شمعدان ، آجیل برای عروسی ، سیب سرخ که معمولاٌ داماد برروی بام خانه اش میرفت و آن را از پشت بام برای میهمانان پرتاب می کرد و اگر کسی این سیب را می گرفت نشانه ی خوش یمنی بوده و آن را مایه ی خیر و برکت می دانستند ، خلعتی یا پارچه ی قرمز رنگ برای سر عروس و داماد ، مهریه هم در حد توان خانواده ها تعیین می شد ، کله قندی را هم به خانه ی عروس می بردند و اگر وصلت سر می گرفت آن کله قند را می شکستند و بین میهمانان تقسیم می نمودند،خانواده ی عروس اگر گاو و گوسفندی داشتند به عروس می دادند و همچنین عروس و داماد تا وقتی که مراسم عروسی نمی گرفتند و خطبه ی عقد جاری نمی شد حق دیدن یکدیگر را نداشتند.
بتول زندی درتشریح وضع کنونی مراسمات ازدواج اظهار داشت : در حال حاضر زندگی و شیوه ی ازدواج کاملاٌ تغییر کرده و شرایط سخت تر شده و سطح مهریه ها بسیار بالا رفته ،امروز با اینکه علم و تکنولوژی پیشرفت کرده اما زندگی سخت تر شده مردم اغلب حلال و حرام را رعایت نمی کنند،حجاب کمرنگ شده و اکثر مردم ظاهر بین شده اند وبه چشم وهم چشمی می پردازند و شرایط را برای ازدواج جوانان سخت نموده اند و برنامه های ماهواره میهمان اکثر خانواده ها شده ، اکثر افراد برنامه های آن را الگوی خود قرار می دهند و از آن تقلید می کنند و بدین ترتیب جوانان با تاثیر پذیری از این برنامه ها نسبت به ازدواج بی میل شده و آن را برای خود محدودیت می دانند ونهادینه شدن اینگونه طرز تفکر باعث انحراف در خانواده ها و از بین رفتن اصالت آن می شود.
وی در ادامه خاطر نشان کرد : زندگی امروز سطح توقعات را بالا برده و این توقعات بالا و بریدن مهریه های سنگین ، جهیزیه های کهکشانی ،گرفتن عروسی های مجلل و از همه مهم تر تاثیر برنامه های ماهواره برجوانان باعث شده که ازدواج در میان جوانان با بی میلی و در سن بالا صورت بگیرد .
در خصوص ازدواج که تضمین کننده سلامت جامعه است باید فرهنگ سازی صورت بگیرد ، با جاانداختن فرهنگ ساده زیستی و ارائه آموزش های لازم و مبارزه با فرهنگ غلط غربی که بیشتر از طریق ماهواره به خانواده ها القا می شود و افزایش سطح آگاهی مردم از این آموزه های غلط و ارائه تسهیلات لازم از طرف ارگانهای دولتی مربوطه می شود این روندی که به سوی بیراهه می رود را کند و به سمت صفا و صمیمیت گذشته سوق داد .